Muzicírování na Helfštýně je pro mě návratem do rodného kraje, říká Blanka Vysloužilová

Blanka Vysloužilá je umělecká vedoucí souboru zobcových fléten Vivat Flauto – aneb Ať žije flétna. V létě mladí muzikanti z Prahy pravidelně přijíždějí zpestřit svojí hrou prohlídky středověkého Helfštýna. Letos hráli na hradě už po patnácté. Soubor letos čekají také oslavy 20. výročí založení.

Mladé flétnisty v dobových kostýmech můžeme zastihnut na Helfštýně na třetím nádvoří a zaposlouchat se do tónů renesanční hudby. „Pro nás je to těch 15 let víc než jen takový pobyt na táboře. To proto, že se dobře známe a máme společný cíl. Samozřejmě mezi zdmi středověké památky je to romantické a občas i tajuplné. To třeba v noci, když spíme pod širým nebem, v místech, kam se běžný návštěvník nedostane. Myslím, že se to líbí i mým svěřencům, někteří se vracejí opakovaně, je to moc pěkná tradice,“ říká vedoucí souboru Vivat Flauto Blanka Vysloužilová.

Od klavíru a akordeonu k zobcové flétně

Blanka Vysloužilová pochází z Přerova. Na ostravské konzervatoři vystudovala obor akordeon a jejím hlavním oborem byla hra na klavír. K zobcové flétně se přes nejrůznější kurzy dostala až později. „Doslova mi učarovala svým zvukem. Když jsem se zaposlouchala do hry v nějakém historickém filmu, okamžitě jsem přestávala vnímat slova,“ popisuje.

A tak Blanka Vysloužilová podlehla kouzlu zobcové flétny. „Po bicích nástrojích je flétna nejstarším z dalších nástrojů. Vznikaly z ptačích kostí, jsou to nástroje primitivní. Ovšem čím primitivnější nástroj, tím těžší je naučit se na něj hrát. Do flétny fouknete o malinko méně nebo více a hned zní falešně. Hráč musí být velmi zručný a možná, že to je to, co mě na zobcové flétně fascinuje,“ vysvětluje.

Po studiích na konzervatoři se Blanka Vysloužila přestěhovala do Prahy. Chtěla vyučovat hru na akordeon v lidové škole umění. Volné místo ale nenašla. „Tak jsem se stala učitelkou hudební výchovy na základní škole. A zároveň jsem dávala soukromé hodiny na akordeon, klavír a zobcovou flétnu. Postupně žáků přibývalo a já už jsem zůstala jen u soukromé praxe,“ vzpomíná.

Když Blanka Vysloužilová založila vůbec první soubor zobcových fléten, měl šest členů a byl bez jména: „Když jsem nás přihlásila do první regionální soutěže a vyplňovala kolonky, do jedné z nich jsem měla napsat název souboru. A tak jsem vymyslela Vivat Flauto. No a pod tímto názvem vystupuje soubor už dvacet let.“ A jak se souboru dařilo a daří dodnes, se dozvíte v rozhovoru.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.