Muzeum Kroměřížska láká na strašidelnou výstavu

29. září 2017

V Muzeu Kroměřížska až do března příštího roku straší, součástí nové expozice je i „bubácká" jeskyně.

V Muzeu Kroměřížska straší, tedy dočasně. Nachystali tam totiž novou interaktivní výstavu právě na strašidelné téma. Součástí je i temná „bubácká" jeskyně.

Výstava nazvaná „V muzeu straší, aneb nebojte se trochu bát“ postavila svět strašidel a nadpřirozených bytostí do konfrontace s lidovou kulturou a slovesností. Doplňují ji historické artefakty, které měly naše předky chránit před zlými silami.

Na výstavě o strašidlech nesmí chybět děsivé zvuky. Autorka Silvie Pitruzzello je vybírala pečlivě, aby návštěvníky sice postrašily, ale neodradily.

V děsivější ze dvou místností jsou různá strašidla. Čert, který je opravdu děsivý, rusalka, ale i strašidlo, které není snadné nějak pojmenovat. Je zelené a má šedivé dlouhé vlasy.

Strašidelná výstava v Muzeu Kroměřížska.

„To je typicky české strašidlo. Je to hejkal a ten se nenachází v žádné jiné kultuře, jen v Českých zemích,“ vysvětluje Pitruzzello.

Hejkala byl podle ní v pohádkách nejstrašnější tvor. „Když zahejkal a někdo mu na to jeho „hej, hej“ v lese odpověděl, tak milý hejkal ho pronásledoval, nakonec mu skočil na záda a roztrhal ho na kusy,“ popisuje autorka výstavy.

Strašidelná výstava v Muzeu Kroměřížska.

V druhé místnosti čeká návštěvníky úkol. Musí sáhnout do bedýnky, do které nevidí. „Naše bílá paní, jedno ze strašidel, které tu máme, ztratila své klíče od komnat a zůstaly tady v té truhlici. Návštěvníci mají za úkol spočítat, kolik těch klíčů ztratila. No a nejsou tam jenom klíče,“ prozrazuje Silvie Pitruzzello.

V místnosti jsou vystavené i velmi zvláštní předměty, například malá ruka, polovina těla a další figurky vyrobené z vosku.

„Jsou to voskové obětinky. Jsou opravdu unikátní. Půjčilo nám je muzeum v Šumperku. Naši předkové, když je něco bolelo, zanesli tyto figurky na oltář do kostela svému svatému a toho poprosili o uzdravení. Doufali, že jim jejich přání bude splněno a pan farář z toho měl také radost, protože voskové obětinky, kterých se v kostele shromažďovalo velké množství, se potom přetavily na svíce. Mělo to tedy dvojí účel. Jednak aby se uzdravili a jednak to byla součást daru kostelu,“ objasňuje autorka výstavy.

Výstava „Straší, aneb nebojte se trochu bát“ potrvá v muzeu Kroměřížska do března příštího roku.

autor: pes
Spustit audio