Muzea jsou zavřená, prázdno v nich ale není. Technické muzeum využilo čas k opravám

Zaměstnanci Technického muzea v Brně mají poslední dny napilno. Využili čas, kdy musí být expozice z nařízení vlády zavřené, a pustili se do rozsáhlých oprav. Přímo ve výstavních prostorách čistí restaurátoři velké exponáty, v laboratořích pak vracejí lesk drobným předmětům. Cíl mají jasný – stihnout toho co nejvíc, než se do muzea znovu vrátí návštěvníci.

Restaurátorka Kateřina Židková čistí v laboratoři víc než sto let starý hudební pás. Houbičkou opatrně stírá nečistoty, její kolega pak na papír nanese speciální látku, která zabrání dalšímu stárnutí.

Restaurátorka Kateřina Židková restauruje víc než sto let starý hudební pás

„Papír je tenký, křehký, takže se s tím musí lehce manipulovat, s tou houbičkou, aby se to nějak nepotrhalo, aby nedošlo k dalšímu poškození. Celkově ty pásy jsou dlouhé okolo 30 metrů,“ popisuje Židková.

Oprava jednoho pásu zabere restaurátorům zhruba týden. Po malých částech ho musejí postupně převinout na kovové cívky. Jakmile mají hotovo, může se záznamový pás vrátit zpátky do expozice mechanických hudebních strojů. Přehrát se pak dá třeba na pianole – speciálním klavíru, který má v sobě zabudovaný přehrávač.

„Mohli hrát normálně jako na klavír, jako na doprovodný nebo sólový nástroj. Anebo mohl hrát ten záznamový pás – když se hráč unavil, pustil pás. To převíjení trvá asi minutu. A přehrávání může být deset až dvanáct minut,“ vysvětluje princip fungování kurátor Petr Nekuža. Pianola dokáže přehrát nejrůznější skladby. Za rozezněním tónů stojí speciální pneumatické zařízení.

Opravy a čištění

Ročně v muzeu opraví asi tisícovku předmětů. Díky uzavření expozic se restaurátoři mohli pustit také do čištění velkých exponátů. „Ty jednotlivé díly demontovat a vyčistit vnitřní prostory jednotlivých mechanismů – patřilo to k těm náročným operacím, protože jsou to velká zařízení,“ vzpomíná na údržbu parních strojů vedoucí Metodického centra konzervace Alena Selucká.

Kromě oprav začali v muzeu také s výstavbou nového zázemí pro návštěvníky. Projekt za 34 milionů korun má být hotový příští rok. Jeho součástí je i místo pro další expozici. „Vznikne ještě takové rozšíření směrem z té haly, kde máme parní a vodní stroje. Tam by měla vzniknout taková ochutnávka expozice robotiky,“ říká ředitel muzea Ivo Štěpánek.

Projekt návštěvnického zázemí chystali v muzeu delší dobu. Jinak ale musí kvůli výpadku příjmů ze vstupného spíše šetřit. Loni měli v Technickém muzeu otevřeno 200 dní, letos zatím ani jednou.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související