Můj život je hodně nahoru a dolů, hledám bod nula, říká hudebník Václav Lebeda alias VOXEL

27. únor 2022

„Jel jsem jednou v autě a najednou jsem měl hrozně nepříjemný pocit – bez ohledu na to, že mám rodinu, že dělám to, co mě v životě baví, nebo že mám spoustu fanoušků – a chtěl jsem to zkrátka rozjet víc a ukončit. Po tomto okamžiku jsem upadl do mikrospánku a následně jsem zažil to, čemu se říká stav nula,“ snaží se popsat svou zkušenost devětadvacetiletý zpěvák, parfumér a otec dvou synů Václav Lebeda.

Řeč přišla i na různé zážitky rozšířeného vědomí, které Vašek se ženou podstoupili. „Ten nejzásadnější jsem zažil díky holotropnímu dýchání. Považuji ho za nejvíc autentický, protože ten stav nebyl vyvolán něčím zvenku, ale dokázal jsem si ho navodit sám díky sobě, svému tělu a dýchání. Tenhle zážitek byl nejpravější,“ říká Václav.

A jak mluví o své nejnovější velké vášni – parfumerii? „Dřív mě parfémy vůbec nezajímaly. Jako dítě v pubertě jsem si z povinnosti na sebe něco stříknul, aby mamka byla spokojená, a tím to pro mě skončilo. V roce 2019 mi kamarádka mé ženy otevřela oči a do světa parfumerie jsem se zamiloval.“

Který film Vaškovi změnil život? Kvůli jaké písni od Johna Lennona nedávno plakal? Jak se dají pročistit čichové buňky? Proč je jeho nejlepší přítel ticho a jaký český rekord by rád vytvořil? To všechno se dozvíte v aktuálním díle Pochlap se.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.