Mrzne až praští, teploty padly pod deset stupňů. Lidé hledali pomoci i v sedárně

25. únor 2018 14:40

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se čekají i v dalších dnech čekají silné mrazy. Denní teploty se budou pohybovat mezi minus pěti až devíti stupni.

V nočních hodinách bude mrznout ještě více. Teploty mohou klesnout na čtrnáct stupňů pod nulou, v případě větru až na minus osmnáct stupňů. Mírné oteplení se dá podle meteorologů čekat až koncem týdne.

Průměrná minimální teplota se dnes v noci dostala na hodnotu minus 13,2 stupně Celsia. Ve Zlínském kraji byla na všech stanicích pod deset stupňů pod nulou, na rozdíl od jiných krajů ale rekordy nepadly.

Nejstudenější byla noc v Beskydech. Na Lysé hoře bylo dvacet stupňů pod nulou.

V mrazivém počasí najdou lidé bez domova zázemí také v řadě azylových domů ve Zlínském kraji. Jejich pracovníci jim poskytují nocleh, teplé jídlo nebo nápoje. Až patnáct lidí může přečkat mrazivé noci v takzvané sedárně azylového zařízení Českého červeného kříže ve Zlíně.

To je ambulantní zařízení, které slouží lidem bez střechy nad hlavou k přečkání pouze noci. Z tohoto důvodu je tam i velmi skromné vybavení, tedy jen židle se stolem. Uživatelé mají možnost si přinést vlastní deku nebo spacák. Využít můžou sprchy a toalety.

Pomoc lidé hledali i v azylovém domě ve Valašském Meziříčí. Tam připravili pro lidi bez přístřeší nocležnu. Noc ze soboty na neděli tam strávilo šestnáct mužů a čtyři ženy. Podle zaměstnanců je kapacita naplněná i přes den.

Lidi bez domova našli úkryt i v nocležně a sedárně azylového domu Samaritán v Otrokovicích. Dvě mobilní buňky mají kapacitu dvacet pět lidí.

autoři: Tomáš Fránek , Libor Netopil

Související