Mrváně

Tradiční recept na poctivou pochoutku od Zdislavy Kuřinové z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Připravte si svaly, těsto se musí vypracovat opravdu důkladně. Odměnou vám budou křehké lehoučké kousky, které možná znáte i pod názvem „boží milosti“.

Budete potřebovat:

1. těsto:
250 g másla
200 g hladké mouky

2. těsto:
500 g hladké mouky
4 žloutky
špetka soli
necelá polovina hrnku mléka a stejné množství piva

Postup:

1. Ze surovin na první těsto vypracujeme bochánek, který uložíme do lednice.

2. Smícháme suroviny na druhé těsto a zpracováváme tak dlouho, dokud se po zmáčknutí prstem nedělají ve hmotě bublinky (to může trvat i půl hodiny).

3. Necháme krátce odpočívat na vále a poté rozválíme.

4. Z lednice vyndáme bochánek, také rozválíme a přeneseme na už vyválený plát.

5. Těsto smotáme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.

6. Podobně postupujeme ještě třikrát.

7. Před posledním rozvalováním těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na hodně tenkou placku.

8. Rádýlkem nakrájíme na obdélníky, které uprostřed ještě dvakrát nařízneme a propleteme.

9. Smažíme v dostatečně vrstvě oleje, nebo sádla z obou stran.

10. Po usmažení klademe na papírové ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk.

11. Ještě teplé pocukrujeme směsí mletého a vanilkového cukru.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.