Motýlí dům Papilonia v Brně je půvabným světem křídel a barev. Fotografování je tam přísně povoleno

6. únor 2022

Nevšední místo k odpočinku a pozorování tropických druhů motýlů nabízí Papilonia na náměstí Svobody v Brně. Pestrobarevní velcí motýli se tu líhnou prakticky denně, a tak mohou návštěvníci obdivovat pokaždé jiné exponáty. Atmosféru dokresluje zvuková kulisa pralesa a další drobní živočichové, jako jsou ptáci, ryby nebo želvy. Otevřeno je každý den.

Morpho peleides, caligo memnon nebo idea leuconoe. Že vám tyto latinské názvy nic neříkají? Ale když se řekne "babočkovití", určitě bude každému hned jasné, že je řeč o motýlech. Zmiňované druhy a i mnohé další můžete v Motýlím domě Papilonia nejen vidět, ale třeba si je i nechat sednout na ruku, když budou chtít.

Motýlí dům se nachází v galerii obchodního centra Rozkvět. Stylizován je do prostředí tropické karibské džungle, což znamená, že je v něm poměrně teplo a vlhko. Přesně takové klima exotickým motýlům vyhovuje. K vidění jsou tu stovky motýlů až třiceti druhů. Od menších až po velké přibližně jako stránka formátu B5.

Fotografování motýlů je v Papilonii nejen povoleno, ale majiteli přímo doporučováno. Nádherní tvorové zářící širokou škálou sytých barev jsou pro focení jako stvoření. Jen v letu se zachytávají velmi těžko, protože směr jejich pohybu ve vzduchu je obtížně předvídatelný.

Papilio palinurus - jeho křídla odrážejí jen část světelného spektra. Zářivě zelené odstíny nejsou dány pigmentem, ale jakýmsi smícháním odraženého světla modré a žluté

Když je motýl unavený, i na člověka sedne

Člověka motýli vnímají jako velký strom, který pro ně neznamená žádné nebezpečí. Proto se často stane, že na návštěvníky usednou. Motýlům můžete také nabídnout prst a třeba budete mít štěstí, že si místo květiny zvolí právě vaši končetinu. Jediné, co je zakázáno, je sahat motýlům na křídla, která jsou pokrytá jemným práškem, bez kterého by nemohli létat.

Mezi motýly je třeba se pohybovat velice opatrně. Sedají nejen na květiny a stěny, ale také na podlahu. Je tedy dobré se nekoukat jen nad hlavu, ale také pod nohy.

Kromě motýlů chovají v Papilonii i několik druhů menších ptáků, ať už těch, kteří létají anebo těch, kteří pobíhají po zemi. Celou expozicí protéká umělý potůček, ve kterém plavou ozdobné rybky.

Želva je pro motýly nejen přistávací plochou, ale i oblíbeným dopravním prostředkem

V expozici jsou umístěny i naučné tabule a také motýlí líheň. Každý den tak mohou návštěvníci při troše štěstí spatřit, jak se z kukly líhne nový okřídlený krasavec. Kukly majitelé dovážejí z tropických oblastí. Chovat motýla od vajíčka by bylo ekonomicky komplikované, protože ve stádiu housenky by dva takové exempláře za krátký čas zlikvidovaly všechnu flóru v expozici. První dvě vývojová stádia tedy motýli absolvují ve svém přirozeném prostředí v tropech a do Evropy se přivážejí až zakuklení.

Život motýla trvá v průměru čtrnáct dnů. Když uvážíme, že v expozici je stále k vidění okolo stovky jedinců, lze vytušit, že při každé další návštěvě je možné spatřit obměněnou druhovou skladbu. Stále je tedy možnost obdivovat něco nového. Papilonia v Brně je otevřená denně, včetně víkendů a svátků od 10 do 20 hodin. Další motýlí domy byste našli také v Praze, Karlových Varech a na Lipně.

Kromě motýlů v Papilonii chovají také drobné ptactvo
Spustit audio