Brno nechce pořádat MotoGP. K úplnému zrušení příštího ročníku se ještě vyjádří kraj

9. prosinec 2020, aktualizováno

Zastupitelé Brna odmítli příští rok pořádat motocyklové Grand Prix. O budoucnosti závodů rozhodli na úterním (8. prosince) zasedání. Město spolu s Jihomoravským krajem totiž nesehnalo 100 milionů korun na opravu Masarykova okruhu. Rekonstrukce trati byla podmínkou ze strany promotéra pro uskutečnění závodu v roce 2021.

Ministerstvo pro místní rozvoj nedá 100 milionů korun na opravu Masarykova okruhu v Brně – vyplývá to z dopisu resortu, který má Český rozhlas k dispozici. Ten dostali 3. prosince primátorka Brna a hejtman Jihomoravského kraje.

Ministryně Klára Dostálová za hnutí ANO považuje požadavky spolku za neseriózní a že nedokázal zajistit partnerství se soukromým sektorem na reklamu v prostoru, který Dorna i na žádost ministesrtva poskytla.

Podle ministryně nemá o budoucnosti závodů jasno město ani kraj a i proto stát už odmítá další peníze poskytnout. Zástupci spolku namítají, že už nemají víc peněz teď ani do budoucna, protože Dorna chce licenci za závody na příští roky zdražit ze zhruba 4,5 na 9 milionů eur. To je asi 230 milionů korun za jeden ročník.

Zatím není jasné, jestli promotérská agentura Dorna bude chtít za případně zrušené závody zaplatit.

„Bude to na jednání s Dornou, jestli bude požadovat zalistovací poplatek ve výši 6 milionů eur. Dle mého názoru jsou z právního pohledu oba dva výklady možné. Není úplně logické, aby se platil poplatek za akci, která nebude realizována, ale bude to záležet na postoji Dorny,“ říká primátorka Markéta Vaňková z ODS.

Je reálné, že spolek dokáže opravy okruhu zaplatit?

Podle primátorky i hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL spíš ne. Grolich uvedl, že ještě čekají na poslední stanovisko Dorny, ale že její požadavek na rekonstrukci Masarykova okruhu se zdá neměnný.

Opravy soukromého závodiště, které si spolek každý rok pronajímá, by měly stát asi 100 milionů korun. Magistrát ani hejtmanství na to nemají i kvůli pandemii covidu-19 peníze a u státu definitivně neuspěli.

Vracení peněz za lístky

Diváci, kteří měli koupené lístky na letošní závody (ty se ovšem odjely bez diváků a lístky jim proto platí i příští rok) zřejmě dostanou peníze zpátky, je to zhruba 30 milionů korun. A to bude muset platit město i kraj, respektive spolek. Ten ovšem zřejmě nebude schopen platit desetimilionové závazky a je možné, že skončí v insolvenci.

O dopadech zrušení závodu bude pořadatelský spolek jednat i s pronajímatelem dráhy, společností Automotodrom Brno. „Výpadek příjmů za pronájem závodní dráhy pro nás není ekonomicky likvidační,“ říká mluvčí Petr Boháč. Roční ztrátu zhruba 42 milionů korun vynahradí pronájmem soukromým zájemcům o ježdění na okruhu.

K úplnému zrušení příštího ročníku MotoGP se musí ještě vyjádřit krajští zastupitelé 17. prosince.

autoři: Petr Tichý , Tomáš Kremr
Spustit audio

Související