Motocykloví fanoušci můžou mít radost. MotoGP se příští rok vrátí na Masarykův okruh v Brně

12. listopad 2019

Velká cena silničního motocyklů se v Brně pojede i příští rok. Definitivně to potvrdila promotérská společnost Dorna, která na pořádání závodů prodává licence. Nad závody na Masarykově okruhu v roce 2020 dosud visel otazník.

Dornu přesvědčil zejména dopis ze strany Jihomoravského kraje a Brna, tedy dvou samospráv, které závody na Masarykově okruhu pořádají prostřednictvím svého spolku. Hejtman i primátorka ujistili šéfa Dorny, že na příští rok seženou dost peněz na takzvaný zalistovací poplatek ve výši asi 115 milionů korun. Podle hejtmana Bohumila Šimka za hnutí ANO přislíbilo 55 milionů korun ministerstvo pro místní rozvoj. A po 30 milionech by měli v rozpočtech kraje i města na příští rok vyčlenit zastupitelé obou samospráv.

Splacené pohledávky

Pořadatelský spolek města a kraje má vůči Dorně splacené všechny pohledávky za loňské ročníky. I kvůli prodlení ve splátkách Dorna hrozila prstem, že s takovou se závody příští rok na Masarykově okruhu nemusejí vůbec odehrát. A že se můžou přesunout jinam. O pořádání šampionátu MotoGP dlouho usiluje třeba Maďarsko.

Příští rok to budou v Brně poslední závody pořádané podle pětileté smlouvy s Dornou. Jak to vypadá s dalšími ročníky zatím není jisté. Dorna avizovala, že chce zvýšit zalistovací poplatek na dvojnásobek. Město, kraj a stát měli doteď potíže zaplatit těch asi sto milionů korun. Na další roky by mohly potíže s financováním částečně vyřešit třeba peníze získané z prodeje reklamy. Pořadatelský spolek by taky mohl zdražit lístky. O tom, jaká bude jejich cena a kdy začne předprodej na příští rok, bude hejtmanství informovat koncem tohoto týdne.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související