Mořeplavec v Lisabonu – poslechněte si reportáž Jany Mrázové

7. červenec 2017

Reportáž přináší příběh studentky, která se díky programu Erasmus ocitla během svého studia na Divadelní fakultě JAMU ve slunečném Lisabonu.

Jana Mrázová nás ve své reportáži seznamuje se svými oblíbenými místy v Lisabonu. Portugalsko je krajinou mořeplavců, a protože i mladá studentka už procestovala velkou část světa, uvědomuje si, že ona sama je také takovým mořeplavcem.

Jak sama tvrdí: „Miluji život na cestách a poznávaní nových kultur. Nejraději se s nějakou zemí seznamuji tak, že tam strávím delší čas. Kromě toho, že jsem „jižanský“ typ, a to nejen svým temperamentem při tanci, ale i užíváním si slunečných dní, důvod pro Lisabon spočíval hlavně v jazyku, který se mi líbí.“

Lisabon očima Jany Mrázové

Jana ve své reportáži přináší barvitou škálu zvuků, které v Lisabonu znějí den co den. Vedle bohaté zvukové kulisy se ale v reportáži dozvídáme i něco z historie, která se týká autorčiných oblíbených míst. Ať už se jedná o most 25. dubna, anebo o portugalský koláček pastel de nata, všecko je doprovázeno zvuky, které dotvářejí atmosféru města.

Lisabon očima Jany Mrázové

Reportáž začíná u Torre de Belém, což je věž, která v minulosti sloužila jako vstupní brána do Lisabonu. Tak jako kdysi mořeplavci postupovali do srdce města, tak se i Jana vydává po jejich stopách.

Lisabon očima Jany Mrázové

Cestou se spolu s autorkou zastavíme pod zmíněným mostem, jehož zvuk zní jako zvláštní kompozice sestavená ze zvuků dopravních prostředků. Sedíc pod mostem nás autorka seznámí s historií Karafiátové revoluce a rokem 1974, který znamenal pro Portugalsko velký krok ke svobodě.

Lisabon očima Jany Mrázové

Z historie postupně přejdeme do buducnosti, kterou představuje čtvrt okolo staré továrny, nazývaná LX Factory. Je to místo, které mladým začínajícím podnikatelům či umělcům poskytuje prostor k uplatnění. V LX Factory se nachází i obchod s korkovými výrobky a právě díky tomu je v poslední době Portugalsko dost známé.

V reportáži zazní i rozhovor se zaměstnankyní obchodu, která nám prozradí víc o historii korkových výrobků. Kromě toho nás autorka seznámí i s italským studentem, který si zvolil Lisabon jako místo pro svůj život. Jaký je jeho pohled na toto město a jeho obyvatele?

Na konci reportáže se ocitáme v centru města, kde zaslechneme ruch místních kaváren a portugalské fado. Fado je velmi smutná hudba, většinou je o lásce a o neštěstí v životě. Za zvuků fada autorka uzavírá svou cestu a zbývá prostor už jen na jedno slovo, a tím je saudade – slovo, které se nedá úplně doslovně přeložit, ale v portugalštině se jím vyjadřuje pocit, když něco postrádáme, když se něčeho vzdáváme kvůli tomu, abychom získali něco jiného.

autor: Jana Mrázová
Spustit audio