Moravský Krumlov už má dvě třetiny potřebných peněz na návrat Slovanské epopeje

Jihomoravští zastupitelé na svém dnešním zasedání odsouhlasili, že podpoří návrat Slovanské epopeje z Prahy zpátky do Moravského Krumlova. Zásadní pro ně je, aby se města na převozu oficiálně dohodla a aby zůstala plátna Alfonse Muchy na Moravě alespoň několik let.

Vedení Krumlova potřebuje získat dohromady 30 milionů korun na nutné úpravy zámku, kde by bylo dílo vystavené. Jihomoravský kraj má podle hejtmana Bohumila Šimka z hnutí ANO přispět třetinovou částkou.

„Chceme mít na papíře, že Slovanská epopej zde nějakou dobu pobude, ideálně pět a více let. Aby byla ta finanční injekce nějakým způsobem zúročena. Rada Jihomoravského kraje bude hledat finanční model, jak Moravskému Krumlovu za té podmínky pomoci.“

Návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova vypadá nadějně. Město začalo s přípravami a úpravou zámeckých prostor

Zámek v Moravském Krumlově

Moravský Krumlov už začal připravovat vše pro to, aby na tamní zámek Praha znovu dočasně zapůjčila Slovanskou epopej. Část z potřebných třiceti milionů na klimatizaci, osvětlení a vytápění by mělo město získat od Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury.

Zastupitelé zároveň pověřili radu jednáním o podrobnostech pomoci. Starosta obce Třetina řekl, že město chystá ohledně epopeje také memorandum s ministerstvem kultury.

Praha dlouhodobě hledá prostory, kde epopej vystavit. Sama je totiž nemá. Pro obrazy je nutné zajistit trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkost 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem, potřeba je také správné nasvícení. Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži nebo poničení. S výjimkou zabezpečení podle vedení Prahy není zatím v Krumlově nic z toho k dispozici.

autor: Alena Hesová | zdroj: ČTK
Spustit audio