Moravské vinařské stezky

28. červen 2006

Letošní páté narozeniny Moravských vinařských stezek se rozhodli jejich provozovatelé oslavit po svém - cyklojízdou po celé páteřní trase stezek, tedy ze Znojma až do Uherského Hradiště. Na předlouhou pouť se odvážlivci vydali v sobotu, do cíle v Hradišti by měli dorazit ve středu v podvečer.

Moravské vinařské stezky to je síť značených cyklistických tras vedoucích po všech vinařských oblastech Jižní Moravy. Cyklisty po nich spolehlivě navigují do dáli viditelná loga rozesetá přímo v terénu. Včetně série deseti podrobných map. Autory Moravských vinařských stezek ale ani po vytvoření tohoto důmyslného systému, nečekalo období nicnedělání a odpočinku. Práce je pořád, říká Juraj Flamig z Nadace Partnerství.

"Teď řešíme spolupráci s obcemi a to údržbu. Je to už pět let a to značení skutečně potřebuje údržbu, aby bezpečně a jasně vedlo turisty, kteří sem přicházejí z větší dálky. Pořízení celého systému stálo 20 milionů korun. Předpokládám, že takový milion ročně po dobu dvou let bychom potřebovali, abychom mohli zrekonstruovat značení."

Moravské vinařské stezky navštíví v hlavní sezóně zhruba 250 tisíc lidí.

autor: hon
Spustit audio