Modrotisk míří na seznam UNESCO, přihlásili ho společně ministři pěti zemí

Technika modrotisku by se mohla stát součástí světového dědictví UNESCO. Dnes to navrhlo pět středoevropských zemí včetně České republiky.

Střední Evropa si přeje mít modrotisk na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Dnes tam prastarou techniku nominovalo pět zemí včetně Česka. Ještě v devatenáctém století byl modrotisk rozšířeným způsobem zdobení textilu. Teď u nás fungují už jen dvě dílny.

„Forma se namočí tady do té hmoty a obtiskne se tady na plátno,“ popisuje František Joch ze Strážnice, který je jedním z mála, kdo ještě ovládá techniku modrotisku.

Čtěte také

Barvíř musí být doslova renesanční člověk, dodává Lenka Drápalová, kurátorka sbírky textilu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

„Kromě toho, že musel umět namíchat barvy, musel být také technicky zdatný, musel mít výtvarné cítění, musel umět ovládat některé stroje. Samotná činnost byla velmi složitá,“ konstatuje.

Druhou dílnu v naší zemi udržuje Jiří Danziger v Olešnici na Blanensku. Nominaci do seznamu UNESCO vítá. „Samozřejmě, že to je radost. Dílna tady působí už 200 let. Pro to, aby se modrotisk tady uchoval je to určitě dobrá věc,“ komentoval nominaci.
Nominační listinu sestavili ministři kultury Rakouska, Slovenska, Německa, Maďarska a Česka. „I když technologie je ve všech zemích stejná, přece jen jsou určitá národní nebo regionální specifika. Proto je mezinárodní spolupráce vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl ministr kultura Daniel Herman (KDU-ČSL)

Další postup už je podle něj záležitostí UNESCO. „Nominace byla odeslána, podle mého odhadu je to záležitost příštích měsíců,“ dodal Herman.

autor: rv
Spustit audio