Modré zóny v Brně obklopují celé historické centrum města. Na Bratislavské pouze na půlce ulice

18. listopad 2019

V Bratislavské ulici v centru Brna mohli ještě včera parkovat řidiči bez placení. Dnes už to v jedné půlce ulice možné není. Přibyly tam modré zóny rezidentního parkování. A s nimi také parkovací automaty.

Bratislavská ulice je specifická tím, že jedna půlka se nachází ve čtvrti Brno-střed, kde modré zóny platí, a druhá v části Brno-sever, kde neplatí.

Další zpoplatněné lokality

Dá se říct, že modré zóny už tvoří takový prstenec kolem celé městské památkové rezervace. Nově je to kolem Pellicovy a Pekařské ulice směrem k Hybešově. A pak taky kolem Koliště za hlavním nádražím. Tam všude platí takzvaná zóna B. To znamená, že návštěvníci, kteří tu chtějí parkovat, ale nebydlí tu, mají jednu hodinu denně parkování zdarma. Za každou další hodinu zaplatí 30 korun. Pokaždé se musí ale zapsat i s registrační značkou auta do parkovacího automatu, nebo do mobilní aplikace.

Pravidelní návštěvníci, kteří jezdí třeba do práce na Bratislavskou, si můžou vyřídit týdenní, měsíční nebo roční parkovací oprávnění. To poslední stojí dvanáct tisíc na rok a umožňuje bezplatné stání v modrých zónách od šesti hodin ráno do pěti hodin večer.

Parkování pro rezidenty

Obyvatelé nemusí parkovat jen v ulicích před svým domem, můžou stát v celé oblasti, kde jejich dům stojí. Třeba Bratislavská má číslo 1-03, člověk ho najde na dopravních značkách nebo parkovacích automatech. Pokud v této oblasti místo není, můžou i do sousední. V tomto případě třeba ke třídě kapitána Jaroše, nebo ke Kolišti.

Parkovací oprávnění pro obyvatele vyjde na 200 korun na rok za první auto napsané na jednoho člověka. Firmy platí za první auto 4 000 korun. Parkovací povolení pro další auta jsou pak násobně dražší. Celkem se do modrých zón v Brně zaregistrovalo skoro sedm tisíc obyvatel a skoro tisíc firem, alespoň to tak dodává magistrát. A jen v dnes spouštěných oblastech to je tisíc obyvatel a necelá stovka podniků.

Regulace platí pouze v pracovní dny. O víkendech a ve svátcích je parkování zdarma. V modrých zónách v Brně bezplatně po celý rok zaparkují také motorky. Jejich majitelé se ale musí do systému zaregistrovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související