Modernizace za miliardu. Vysoké učení technické přestaví své dvě fakulty, část využije i veřejnost

Vysoké učení technické v Brně chystá velkou přestavbu svých fakult za jednu miliardu korun. Do čtyř let se budou v nových prostorách učit studenti strojního inženýrství a výtvarných umění. Vedení školy k projektu přizvalo architekty, kteří před 14 lety proměny areálu navrhli. Vítězové staré soutěže už ani nečekali, že budovy z jejich pera skutečně vzniknou.

„Nebude to tady už vypadat jak v hotelu. Nebudou tu žádné panely, obložené zdi. Jde nám o to, aby pedagogové a studenti měli důstojné prostředí na studium a práci,“ ukazuje tajemník Fakulty strojního inženýrství VUT Petr Tesař na stará šedivá křesla s potrhaným čalouněním, židličky jako ze školních lavic a omšelé linoleum na podlaze.

„Prostory jsou tady relativně velké, ale že byste si sem šel v klidu sednout a vyplnit nějak čas mezi vyučováním, to asi úplně ne. I proto jsme dali prostor studentům, kteří do značné míry připomínkují společné prostory a definují, co jim kde chybí. Třeba v knihovně, kterou budeme taky rekonstruovat,“ pokyvuje hlavou Tesař nad tím, že interiéry fakulty jsou zastaralé a nevlídné.

Kachličky a páternoster

Kde na linoleum nesvítí podlouhlé zářivky, tam z velkých oken svítí slunce na staré obdélníkové kachličky vyvedené v různých odstínech hnědé barvy, která navozuje prostředí staré hospody. „Ty kachličky jsou velmi nepraktické, ale zřejmě toho vydrží hodně. Na sídlištích se jimi obkládaly paneláky, spodní části domů,“ přitakává tajemník. Paradoxem je stále funkční páternoster, který před pár lety doznal opravy a je tak skoro nejzachovalejším prvkem v místnostech.

Návrat do 80. let

Interiéry fakulty se nezměnily od 80. let minulého století. Uvnitř to vypadá dílem jako v socialistickém hotelu, dílem jako ve starém křídle nemocnice. Překvapení po vchodu do budovy je umocněné i tím, že pavilony jsou zvenčí opravené a vypadají moderně. „Stálo docela úsilí přesvědčit univerzitu i ministerstvo školství, protože zvenku to opravdu vypadá pěkně a v zásadě jako nový areál, ale uvnitř jsme pořád v roce 1986,“ říká Tesař.

Nové budovy v areálu FaVU

Rekonstrukce šesti budov a dvou hal za půl miliardy korun má začít do roka. Škola už požádala o stavební povolení na zahájení první etapy. Práce by měly skončit zhruba v roce 2024. Tedy stejně jako proměna Fakulty výtvarných umění v domě s renesanční fasádou v Údolní ulici. Historický dům číslo 53 zůstane stát, v areálu za ním ale vzniknou nové budovy.

Vizualizace stávajícího areálu VUT na Údolní v Brně

„Oprava se bude týkat stávajících historických objektů, kdy se vymění třeba okna nebo střechy, ale dojde i k dostavbě nových budov ve vnitrobloku. Rekonstrukce se dotkne i parku uprostřed areálu fakulty a necháme zbudovat i společné kulturní prostory přístupné veřejnosti. Plánujeme, že by tam mohla fungovat galerie a kavárna,“ nastiňuje mluvčí univerzity Tereza Kadrnožková.

Oživený projekt

Fakulta výtvarných umění dostane novou podobu z pera pražského studia FAM architekti. To se svým návrhem vyhrálo architektonickou soutěž v roce 2007, kterou univerzita uspořádala.

„Nečekali jsme to vůbec. Takhle dlouho jsme na žádný projekt ještě čekat nemuseli. Ale bylo to velmi příjemné překvapení, že se to znovu oprášilo a že se fakulta bude naším návrhem a spoluprací s námi zabývat,“ připouští šéf studia Pavel Nasadil, že projekt už po letech považoval skoro za mrtvý.

Vizualizace ateliérů Fakulty architektury VUT ze soutěžního návrhu z roku 2007

Skoro čtrnáct let starý návrh je ale nutné přepracovat. „Změnila se mezi tím třeba památková ochrana. My jsme chtěli některé budovy upravit nebo odstranit úplně, teď to musíme změnit. Snížil se taky počet studentů. Na druhou stranu se zvýšily určité nároky, přibyly různé technologie modelování, třeba laserem, anebo 3D tiskárny a podobná zařízení, která musíme v novém návrhu zohlednit, aby byly integrované do výuky. Všechny možnosti teď prověříme v architektonické studii,“ dodává Nasadil.

Do areálu Fakulty výtvarných umění se po jeho přestavbě za půl miliardy korun nastěhují taky architekti. Do Údolní ulice se přesunou ze současného sídla Fakulty architektury na Poříčí. Využití pro tyto prostory, které do několika let osiří, vedení vysoké školy teprve hledá.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související