Moderní dílny mají učit děti řemeslo. Vsetín do nich investuje desítky milionů

Moderní třídy pro pracovní vyučování a technické předměty dostanou základní školy ve Vsetíně.

V některých z dílen absolvovaly praktické vyučování ještě babičky dnešních školáků. Vsetínská radnice se je proto díky evropským penězům z projektu Řemeslo má budoucnost chystá vylepšit.

Projekt se týká základních škol Luh, Ohrada, Trávníky a Sychrov. A půjde o rekonstrukce školních dílen, odborných učeben přírodopisu, fyziky a chemie, ale také počítačových učeben a školních cvičných kuchyní s jídelnami, včetně úprav školních zahrad.

Řemeslo už nemá pro mladé zlaté dno. A neláká ani přes miliony a dotace studentům

Většina studentů míří na maturitní obory

Děti ztrácejí zájem o učňovské obory. Nejhůře jsou na tom podle dat krajského úřadu oděvnické profese. A zatím nepomáhají ani dotace na podporu učňovského školství.

Zahájení prací je plánováno na období letních prázdnin.

Rozsáhlá modernizace si vyžádá 61 milionů korun a město na ni získalo dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu ve výši 90 procent, zbytek město pokryje v rámci svého rozpočtu.

„Máme za to, že musíme reagovat na moderní dobu. Děti by neměli mít k dispozici techniku, která je stará dvacet a více let,“ říká starosta Vsetína Jiří Růžička. Podle něj se musí zatraktivnit vzdělávání pro žáky i učitele.

Podle ředitele Základní školy Luh Petra Kořenka chce škola vytvořit nové zázemí pro dílny, pěstitelské práce a vaření. „Učebny postavíme za sebou a budou na sebe navazovat,“ říká ředitel.

autor: Gabriela Hykl

Související