Móda z odstřižků a z druhé ruky: Mia Jadrná skládá nový design z odložených věcí

20. červenec 2022

„Touhle bundou to celé začalo. Sice není úplně dokonalá, ale mám ji moc ráda, je pro mě speciální, “ říká absolventka UMPRUM Mia Jadrná. Oblečení a doplňky šije z autorských látek poskládaných z desítek a stovek malých odstřižků. Zájem o udržitelnost se propisuje i do osobního stylu: její šatník je plný hravě upravených sekáčových kousků.

„Tenhle outfit jsem si ušila ze zbytkové látky od dánského návrháře Henrika Vibskova. Získala jsem ji v Textile Mountain u Lenky Vackové,“ ukazuje Mia top a kalhoty z průsvitné dresoviny s výrazným potiskem. Ze zbytkových látek nebo z druhé ruky je většina věcí, které nosí.

Vedle jejích vlastních prototypů visí v otevřeném rohovém šatníku přešité zbytky z ateliérů českých značek jako LAFORMELA nebo Tereza Rosalie Kladošová. Nejvíc je tu ale unikátních sekáčových úlovků, které Mia aktualizuje různými úpravami nebo stylingem. Kombinuje výrazné vzory a barvy a i babičkovský kostýmek dovede nastylovat tak, že vypadá současně a trendy.

Šít se designérka učila od své babičky a dodnes vzpomíná na modely, které jí ona a máma podomácku vytvářely. „Když jsem byla na základce, měla jsem doma šité skoro všechno. Dneska mi to přijde cool, ale tehdy jsem to nesnášela,“ směje se Mia. Poslechněte si, na jaké modely od mámy dodnes vzpomíná.

Jak se Mia obléká na party, proč se vedle módy pustila i do nail artu a jaké české i zahraniční designérky a designéry ráda nosí? Poslechněte si v podcastu Šatníky.

Rohový otevřený šatník Mia sdílí s přítelem, často si navzájem půjčují své oblečení
Spustit audio

Související