Mladý valašský houslista měl blízko k folkloru již od malička. Dnes je Štěpán Blinka primášem souboru Ondráš

2. březen 2020

Od listopadu loňského roku je Blinka novým vedoucím Vojenského uměleckého souboru Ondráš a v pondělí 2. března bude hostem pořadu Na pěknú notečku.

Vojenský umělecký soubor Ondráš je jediným profesionálním souborem svého druhu v České republice a má své sídlo v Brně. Soubor má taneční i hudební složku a ta nás bude zajímat především. Orchestr tohoto folklorního tělesa má svého nového primáše, kterým se stal Štěpán Blinka.

Tento mladý valašský houslista si budoval vztah k folkloru již od malička. Hudební základy získal v ZUŠ v Rožnově pod Radhoštěm. V tomto městě byl také od malička členem Valašského souboru písní a tanec Radhošť. Hře na housle se dále věnoval na brněnské konzervatoři.

Čtěte také

Od listopadu loňského roku je novým vedoucím orchestru a v pondělí 2. března bude hostem pořadu Na pěknú notečku. Dozvíte se, jaká byla jeho cesta k folkloru a chvíli také od něj, před kterou budovou v Brně se stal v roce 2017 členem orchestru VUS Ondráš a také to, co s orchestrem v tomto roce plánují.

Nebude chybět pozvánka na středeční koncert, který bude živě přenášet Český rozhlas. Samozřejmostí jsou hudební ukázky, které si Štěpán Blinka do pořadu vybral. Asi nebude takovým překvapením, že celý pořad budou znít nahrávky právě orchestru VUS Ondráš. Štěpána vyzpovídá a na příjemný pořad se těší Jaroslav Kneisl.

Spustit audio

Související