Mladí nadšenci do robotiky přijeli do Brna poměřit síly ve stavění a programování robotů

Stovky žáků základních a středních škol přijely o víkendu do Brna poměřit síly ve stavění a programování robotů v mezinárodní soutěži s názvem Robotiáda.

Týmy z Ukrajiny nebo Maďarska soutěžily v několika disciplínách jako například jízda robota po čáře, ve sprintu nebo ve volné kategorii. V té mohli žáci sestrojit robota s různými funkcemi. Jeden dokáže hrát s člověkem kámen - nůžky - papír. Jiný zase zalévá květiny samostatně podle vlhkosti v květináči.

Robotiáda v Brně - zázemí pro soutěžící

U desítek stolů v prvním patře VIDA! centra byli žáci a studenti z Polska, Maďarska a také Ukrajiny. „Letos k nám přijely týmy z celkem šesti zemí. Dohromady se účastnilo 160 týmů, přičemž v loňském roce to bylo o třicet méně. Soutěžící už přijížděli s hotovými a naprogramovanými roboty, tady pouze dolaďovali detaily,“ říká Ivo Hopp z Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu, které Robotiádu pořádá.

Podmínkou účasti v soutěži bylo sestavit robota s použitím senzorů, motorů a řídicí kostky ze stavebnice Lego Mindstorms, další kreativitě pořadatelé meze nekladli. Řada školáků tak pracovala na svých exponátech už od září, někteří upravovali a vylepšovali roboty i z předchozích ročníků. „Robota jsme skládali možná tak dvě hodiny, program byl trochu delší. Museli jsme ho dolaďovat, aby nám to necukalo,“ vysvětlují žáci ze základní školy v Žilině.

Vítěz v kategorii Freestyle, robot Zahradník

Robota zahradníka, který zvítězil ve freestylové kategorii, sestavili žáci ze Základní školy Karla st. ze Žerotína v Bludově na Šumpersku. „Určitě se dá využít, když odjedete na dovolenou – může zalévat při nízké vlhkosti, to je třeba u kaktusů. Nebo tam jde zase nastavit, že bude zalívat při hodně vysoké vlhkosti, jakou potřebují masožravé kytky,“ popisuje žák deváté třídy Vojta Kubíček.

Dálkový / autonomní medvěd byl jednou z disciplín Robotiády
autor: Petr Tichý
Spustit audio