Mladí lidé s mentálním postižením najdou uplatnění v nově zbudované zlínské sociálně terapeutické dílně

1. leden 2014

Svou činnost zahájila nová mýdlárna zbudovaná ve zlínském centru pro integraci zdravých a postižených dětí a mládeže Slunečnice. Jedná se o sociálně terapeutickou dílnu, ve které najdou uplatnění mladí i dospělí lidé s mentálním postižením. V případě Slunečnice se jedná hned o dvacet klientů.

Myšlenka na zbudování mýdlárny pochází už z roku 2005. "Tehdy k nám přijel mladík, který nám nabídl spolupráci se shetlandskou mýdlárnou. My jsme samozřejmě souhlasili a minulý rok jsme se tam jeli podívat, jak to všechno funguje a načerpali jsme spoustu informací a zkušeností," popisuje pracovník zlínské Slunečnice Boris Hajnc.

Poté byla zorganizována akce Cihla, během níž bylo vybráno řádově 150 tisíc korun, které byly použity na rozjezd nové mýdlárny. "Snažíme se, aby co největší podíl práce dělali naši klienti. Začali jsme dělat ruční papír a z něho přáníčka, takže naše dílny různě kombinujeme, aby byly vzájemně provázané," uvádí Boric Hajnc.

Co se týče distribuce, má zlínské centrum pro integraci zdravých a postižených dětí a mládeže Slunečnice vymyšlené tři cesty. "Ta první je klasický prodej u nás nebo na různých trzích. Hlavně bychom je chtěli nabídnout do klasického obchodního řetězce. V budoucnu bychom chtěli nabídku rozšiřovat, dokonce bychom rádi sami to mýdlo vařili, protože v současné době je ta výroba mýdla na bázi rozpouštění nějakého už hotového mýdlového základu, takže bychom rádi za pomoci hydroxidu sodného tady to mýdlo přímo dělali. Moje vize je taková, že bychom poté to mýdlo lili do speciálních slunečnicových forem s naším emblémem, aby to bylo opravdu originální a nebyla to klasická kostka," doplňuje Hajnc.

autor: Helena Simerská
Spustit audio