Místo sezení v kanceláři pomáhali s úklidem skladu. Úředníci z magistrátu dobrovolničili v hospici

Čtyři zaměstnance brněnského magistrátu byste v tomto týdnu jeden den nenašli u přepážky nebo za počítačem v kanceláři. Vyrazili jako dobrovolníci do hospice sv. Alžběty. Radnice totiž svým lidem od jara proplácí jeden den v roce, který stráví pomocí někomu jinému.

Místo sezení u počítače ve čtvrtek čtyři úředníci brněnského magistrátu umývali okna a přerovnávali sklad v hospici sv. Alžběty.

Radnice svým zaměstnancům od jara proplácí jeden den ročně, který stráví dobrovolnickou pomocí, jako by byli normálně v práci na úřadě. Magistrát má přes dvanáct set zaměstnanců a první desítky z nich už se do programu dobrovolně přihlásily.

Úředníci přebírají a přerovnávají změť různých věcí ve skladu. Část zůstane, část je třeba zlikvidovat. K nalezení je tu zahradnické nářadí, kolečka, staré vyřazené postele, sekačky, lékařské náčiní, skříňky a další nábytek.

Marcela z odboru územního plánování rozvoje brněnského magistrátu v rukavicích zametá špínu a nepořádek z rohu skladu. „Devadesát devět procent mé práce je u počítače, tak je to příjemná změna. V podstatě je to mentální čištění,“ pochvaluje si.

V druhé části skladu Daniel Borecký ze živnostenského odboru přerovnává hnědé krabice. „V tomto ústavu jsem měl babičku, nádherně se o ni na konci jejího života starali. To je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl konkrétně pro toto místo. Něco jako poděkování,“ vysvětluje Borecký.

Se čtveřicí magistrátních úředníku byla na místě i Kateřina Dudková z magistrátního odboru zdraví. „Od poloviny dubna se přihlásilo asi dvacet lidí, zatím byl největší zájem o Hospic sv. Alžběty, jinak máme nabídky z diecézní charity, teď nově ze Zoo Brno, dokonce i na ústřední hřbitov mají zájem,“ vyjmenovává místa, kam se mohou dobrovolníci vydat na pomoc.

Personál hospice pomoc uvítal. „Je to pro nás veliká pomoc a strašně moc si jí vážíme, protože to jsou práce, které za běžných provozních podmínek někdy ani sami nestíháme,“ konstatuje koordinátorka dobrovolnictví hospice Iva Valentová.

Projekt dobrovolnictví ve veřejné správě organizuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Formou společenské odpovědnosti organizací se do něj zapojil právě brněnský magistrát nebo radnice Brno-střed. Chtějí tak zaměstnance k dobrovolnictví více motivovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související