Miroslav Holman: Žít a být žat

8. prosinec 2018

Komorní výbor z autorových básnických sbírek. Své verše – tak, jak je z díla vybral Vratislav Färber – čte sám autor Miroslav Holman. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Miroslav Holman se narodil v prosinci roku 1938 v Chodské Lhotě u Kdyně. V mládí pobýval na dalších místech českého pohraničí – a v Ústí nad Labem absolvoval chemickou průmyslovku. Od počátku šedesátých let však žije v Brně, zde psával pro divadlo, publikoval v místních periodikách a vystudoval divadelní vědu. Dlouhodobě pracoval v brněnském Výzkumném ústavu makromolekulární chemie.

V sedmdesátých a osmdesátých letech patřil k okruhu samizdatové edice Texty přátel. Básnické knihy vydané v posledním dvacetiletí – doplněné sbírkou Holí do písku – shrnul v roce 2016 do souboru Otisky.

Jak podotýká autor pořadu Vratislav Färber: „Již pečlivě volené a související názvy sbírek Kolem osy, Krokem, Glosy veršem, Kroužení naznačují žánr – i pohyb Holmanova psaní. Tuto vyhraněnou reflexivní (i sebereflexivní) lyriku charakterizuje racionalita a analytičnost. Usebranost vede autora k tomu, že lyrický mluvčí neustále krouží kolem několika základních témat – os. Okolo významu slov, řeči (ale i mlčení) a zpětným pohybem kolem sebe, svého místa, ale také naděje, že naše bytí nekončí zdejším pobytem. – Krouží kolem smyslu poezie.“

Připravil a uvádí: Vratislav Färber
Verše čte: Miroslav Holman
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio