Minestrone s červenou čočkou. Na italskou hustou zeleninovou polévku není žádný pevně daný recept
Název Minestrone pochází z italského slova „minestra“ neboli „polévka“, přičemž přípona -one navíc znamená „velká polévka“. Jedná se o hustou zeleninovou polévku, jednu z nejoblíbenějších v italské kuchyni. Dávají se do ní především fazole, cibule, celer, mrkev a rajčata.
Mezi obvyklé ingredience na italskou zeleninovou polévku minestrone patří především rajčata, dále fazole, cibule, celer, mrkev a případně další zelenina.
- rajčata v plechovce - 400 g
- 200 g červené čočky
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 mrkve
- česnek
- 2 cibule
- 50 g parmazánu
- zeleninový bujón
- voda
- máslo
- olivový olej
- bobkový list
- petržel hladkolistá
- sůl
- pepř
- toastový chléb
Neexistuje ale žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici, někdy navíc těstoviny či rýže.
Sytou zeleninovou polévku Minestrone můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, prostě vynecháte z receptu slaninu a polévku můžete podávat třeba s mozzarellou.
Název Minestrone pochází z italského slova minestra - polévka. Detaily receptu se liší i krajově. Většinou je vegetariánská, někdy se přidává maso nebo se jako základ použije masový vývar.
Minestrone je jedno z nejoblíbenějších jídel italské kuchyně. Původně to byla součást tzv. cucina povera, tedy chudé kuchyně. Šlo o velice skromný pokrm, většinou podávaný jako hlavní jídlo.
Postup:
Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce másla. Přidáme 2 oloupané a najemno nakrájené cibule a restujte na mírném plameni asi 4 minuty, dokud nezesklovatí. Poté přidáme 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a restujeme ještě 2 minuty.
Přisypeme 3 mrkve nakrájené na drobné kostičky a 2-3 řapíky celeru nakrájené na půlcentimetrové kousky, mícháme a restujeme asi 4 minuty. Pak přidáme 200 g červené čočky a ještě chvíli mícháme. Nakonec přidáme 400 g krájených rajčat, promícháme, zalijeme litrem vody, přidáme 2 kostičky bujónu a 2 bobkové listy.
Polévku přivedeme k varu, stáhneme plamen, vmícháme 2 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu a necháme lehce probublávat asi 40 minut, dokud zelenina nezměkne. Občas promícháme.
Pak vyjmeme bobkové listy a část polévky lehce rozmixujeme tyčovým mixérem (stačí 4-5 krátkých pulzů). Dochutíme čerstvě mletým pepřem a případně solí, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s hoblinkami parmazánu a plátky nasucho opečeného celozrnného toastového chleba nakrájeného na proužky.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.