Miloš Šenkýř: Strojírenský veletrh v Brně a jeho 60. ročník

5. říjen 2018

Za 59 let se na brněnském strojírenském veletrhu vystřídaly miliony návštěvníků.

Odborníků kupujících letadla a turbíny, ale i lidí sbírajících prospekty strojů, na jejichž koupi by nevydělali za celý život. Přinést si plastovou figurínu malého Michelina či tužku s logem patřilo prostě k symbolům.

Bylo to sáhnutí si na jinak nedostupnou kapitalistickou cizinu. Od hlavního veletrhu se pak oddělila řada specializovaných výstav – a některé z nich, například Invex, stihly i zaniknout.

Strojírenský veletrh zůstává - a je to tradičně jediná akce, která vyprodá celé brněnské výstaviště. Dokonce tak, že se městu Brnu – jako letos už stoprocentnímu majiteli firmy Veletrhy Brno – vyplatí přemýšlet o stavbě dalšího pavilonu za stovky milionů korun. To v okamžiku, kdy z jiných tuzemských výstavišť zůstávají torza. A z některých už ani ta ne.

Československá technika

Firmy jsou i v době počítačů a elektronických prezentací ochotny platit za návštěvu Brna. Co je tam vlastně táhne? Co je táhne do města, kde počty pravidelných linek na tamním letišti jde spočítat na prstech jedné ruky? A kde už dávno není tolik strojírenských továren jako dřív?

Byty, lanovka i obchodní centrum. Podívejte se, jak by mohlo vypadat brněnské výstaviště

Návrh architektů Milana Raka a Pavla Rady z kanceláří Archteam a RadaArchitekti se umístil na druhém místě. Pohled od křižovatky Hlinky přes areál výstaviště.

Architekti představili novou možnou podobu brněnského výstaviště. Na místě některých pavilonů mají podle návrhů vyrůst například nové byty, nákupní centrum nebo hotel.

To funkcionalistické výstaviště vzniklo v době, kdy pavilony byly současně exponáty. Je to tradice. Tradice setkávání, která se drží.

A stejně jako se drží u Pražského jara nebo karlovarského festivalu, drží se i u veletrhu. Položme si řečnickou otázku, kolik dnes založených akcí se dožije 60. ročníku jako strojírenský veletrh - nebo 90 let jako brněnské výstaviště.

Ostatně, letos se na tom přeplněném výstavišti představuje ještě něco. Připomínka stovky výrobků, které za ty roky měly na výstavišti při veletrzích premiéru.

03494680.jpeg

Z mnoha se staly ikony československé techniky. A to československé říkám záměrně. Na výstavišti je sice letos nejvýznamnějším zahraničním vystavovatelem Německo, Slovensko je ale hned za ním. A v součtu s tou „společnou“ stovkou vede.

Spustit audio