Miloš Šenkýř: Rozsudek o dalším srolování epopeje

10. prosinec 2020

Spor o Slovanskou epopej dostává další spád. Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně zbavil Prahu vlastnictví k plátnům, protože nesplnila závazek postavit jim pavilon.

Obětí tohoto rozsudku ale zatím zůstane sama epopej a snaha ji ukázat všem kolem.

Čtěte také

Aby bylo jasné, podle mého osobního názoru by měla Slovanská epopej mít svůj domov v Moravském Krumlově. Ať patří fyzicky komukoli. Protože právě tam ji před léty zvedli z plísně a prachu, tam se s ní sžili v době, kdy o těch plátnech velká část obyvatel Prahy vůbec netušila. A protože by se tím Praha zachovala jako ona matka měst, jak ji Pražané rádi označují.

Právě tak věřím, že John Mucha se snaží i svými soudními spory pro epopej udělat víc než většina pražských radních od namalování těch pláten. A že jeho myšlenka je dokázat, že i dávné sliby se mají plnit. Praha bezpochyby takový slib učinila, když se zavázala pro epopej pavilon postavit – a dosud ten slib nesplnila.

Nehodnoťme teď rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 po právní stránce. Ne rozsudek, ale jeho dopady, jeho potenciální dopady, jsou nešťastnými. Pro epopej i pro lidi kolem ní. Pokud by všechny soudní instance potvrdily aktuální verdikt a zbavily Prahu majetkových práv k epopeji, znamená to jedno. Že plátna hned tak nikdo neuvidí. V Krumlově, v Praze, ani jinde.

I dávné sliby se mají plnit

Nepůjde jen o to, kdy nezvratitelně rozhodne soud, kdo je dědicem díla. To může být za dlouhou dobu. Ale zkusme si představit, co bude pak. Příbuzní Alfonse Muchy dosud nenašli společný přístup k problému. V dědickém řízení navíc bude třeba řešit i právní vztah mecenáše, jímž byl Charles Crane. I on je podepsaný pod dohodou, která obsahuje podmínku s pavilonem. Ke slovu mohou přijít i jeho potomci.

Čtěte také

Při ceně pláten není příliš pravděpodobné, že by se navzájem dědici vyrovnali. A byť má bezesporu každý ušlechtilé záměry s epopejí, nevím o tom, že by některý disponoval dostatečnými prostory pro vystavení. A penězi na to, jak to rychle udělat. Společná dohoda o tom, jak vystavit epopej a jak by měla fungovat, je tak podle všeho také hodně vzdálená.

Zůstává tu také otázka, jak na pokračující spor zareagují pražští politici. Jestli i přes obecné ekonomické problémy zkusí přece jen splnit slib a zajistit pro plátna pavilon – nebo zda aktuální výsledek pře jejich rozhodnutí odloží. Dokonce uvidíme, jestli pro ně bude zajímavé dál jednat s Moravským Krumlovem, když mu teď ani slíbený pětiletý termín zápůjčky tak úplně zaručit nemohou.

Daleko spíš tak může platit riziko, že Moravský Krumlov se nadlouho rozloučí s aspoň dočasným návratem epopeje. Že promarní část investic vložených do jejího návratu na zámek. Pokud tedy – třeba – nezkusí přesvědčit potenciální dědice, aby se nějakým způsobem připojili k dohodě umožňující vystavení na zámku. A epopej pomůže zachránit podruhé.

Miloš Šenkýř

Ano, soud dává mravní ponaučení a rozhoduje o plátnech za stovky milionů a možná i miliardy korun. A ukazuje, že i dávné sliby se mají plnit. A není jeho věcí řešit, jak to bude dál. Věcí účastníků sporu a potenciálních dědiců však ano, protože pokud si něco nepřál Alfons Mucha ani jeho mecenáš určitě, aby plátna zůstávala srolovaná v depozitáři.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.