Miloš Šenkýř: Orlice v Praze, orlice na Moravě

5. červenec 2021

Je to netradiční otázka: Ve kterém tuzemském městě je v ulicích největší koncentrace moravských orlic? Statisticky to pochopitelně doložené nemám, ale s vysokou pravděpodobností to může být… Praha. Může porazit i Olomouc, Znojmo a další města, která tohle zvířátko mají i ve svém vlastním znaku.

Odmýšlím, že jako součást velkého státního znaku v Praze šachovaná orlice zdobí sídlo kdekteré instituce. Kdo ale projde ulicemi s hlavou trošku zvednutou, bude se možná divit, kde všude ji najde.

Čtěte také

Je na věžích na obou koncích Karlova mostu, najdeme ji na svatovítské katedrále i na fasádách některých domů – a dokonce i na Staroměstské radnici. Někde visí samostatně, tu jako součást znaku monarchie, jindy zase jako součást velkého státního znaku někdejšího Československa.

Připomínám to v souvislosti s 5. červencem, který je státním svátkem. Osud nám to rozdělil zajímavě. Za sebou jdou dva svátky, z nichž ten první je takový spíše moravský, ten následný, spojený s Janem Husem, pak o něco víc český.

Vlajka nad zničenými městy

Cyril a Metoděj jsou patroni Moravy a jsou také patroni Evropy, přesněji její spolupatroni. Letos je to přesně 40 let, co je za ně papež Jan Pavel II. prohlásil.

Čtěte také

To všechno můžeme nést v patrnosti, když se v kalendáři objeví 5. červenec a s ním tradiční výzva, aby kromě státní vlajky zavlála i vlajka Moravy. A opět nechejme stranou, že je to s ní trošku problémové, protože ačkoli znak Moravy zdobí ve velkém i Prahu, s vlajkou a její historicky správnou podobou je to složitější. A odmysleme i to, že by to mohla být politická myšlenka, protože téma Moravy nejbližšími volbami skutečně nezahýbe.

Tornádo ale zasáhlo právě jednu z oblastí spojenou s Cyrilem a Metodějem. Mikulčice přitom tu vlajku vyvěsily už v prvním roce této iniciativy. Letos mají tam i v sousedství úplně jiné starosti. I když všichni víme, jak symbolické bylo, když vlajka znovu zavlála nad zničenými městy, třeba po teroristických útocích nebo válkách.

03494680.jpeg

Já si tu modrou vlajku se šachovanou orlicí letos vyvěsím právě za Mikulčice. Za všechny, kteří by tam jinak mířili na pouť, ale teď tam v mnohem větším počtu jedou pomáhat. Za ty, kterým tornádo uškodilo, za ty, kdo pomohli jakkoli jinak, za ty, kdo aspoň drží palce.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio