Miloš Šenkýř: Novorozenec ukáže sílu. Nebo slabost podmínek, do nichž se zrodil

24. říjen 2021

Jsou to první poslanecké volby, které nebude Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí hlídat v pozici novorozence. Ukáže se, nakolik uplatní zkušenosti, se kterými hodnotil třeba prezidentské kandidáty. Je ale otázka, jestli k tomu právě od zákonodárců nedostal příliš slabá oprávnění.

Vítěz bere vše. Tak bychom v hodně velké zkratce mohli shrnout nedávné vyjádření Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Týkalo se zpětně prezidentské kampaně v roce 2018, a to konkrétně té, kterou vedla zvolená hlava státu. Úřad konstatoval problémy, ale současně řekl, že prezident disponuje takovou mírou imunit, která neumožňuje mu pokuty udělit.

Čtěte také

Teď má stejný úřad další práci. První poslanecké volby, které zažívá skutečně naplno. V době těch předchozích to byl vlastně novorozenec fungující jen pár měsíců. A na těch ostatních volbách v mezidobí si vyzkoušel, co jde – či naopak nejde. Ostatně, i ty prezidentské dokumenty hodnotící kampaň vznikaly v řádu let.

Stříhání pásek

Takže teprve teď se ukáže, nakolik na poslanecké kandidáty – a tím i na jejich strany – dolehnou všechny ty činy před volbami. Jak to bude s pokládáním základních kamenů, stříháním pásek a dalšími „nezbytnostmi“, jejichž sezóna jako by pokaždé skončila dnem voleb.

Čtěte také

Už teď jde čekat, že hlavně o ministerské výjezdy bude podobný spor jako o prezidentské cesty do krajů. O to, jak a kde mají být zapsány do tabulek s volebními náklady.

Politické strany i hnutí nesou podle zákona odpovědnost. Jenže celá ta kontrolní mašinerie je tak mladá, že ještě nemůžeme pořádně mluvit o tom, jak se k sankcím stavějí soudy, které by mohly tresty potvrzovat, nebo rušit.

Bezesporu bude krásná situace, když strana bude tvrdit, že nemůže za rozhodnutí ministra a jeho úřadu jet někam do Horní Dolní, i když je to ve volebním kraji. Stejně jako bude tvrdit, že nemohla ovlivnit ten či onen výdaj s tím výjezdem spojený. Včetně zvoleného druhu dopravního prostředku nebo složení občerstvení, na které politik přítomné pozval.

Bezzubý zákon

Vlastně je škoda, že nakonec můžeme dospět k názoru o bezzubosti ne úřadu, ale zákona. Jakési malé obdobě toho, co nastalo u prezidenta.

Totiž, že úspěšné strany z toho, co jim stát vyplatí za zisky ve volbách, nakonec pro větší klid zaplatí pokutu za případné prohřešky. A ty neúspěšné se budou odvolávat na paragraf, který říká, že při určení výše pokuty úřad přihlédne k jejímu dopadu na možnost další existence strany nebo hnutí.

Miloš Šenkýř

Ta věta je kouzelná a měla by být sama o sobě výzvou pro případné změny zákona vymezujícího možnosti trestání. Aby i hrozba důrazné sankce, včetně možnosti konce politického uskupení, držela kampaň v nějakých mantinelech. A neplatilo právě ono: Vítěz bere vše.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio