Miloš Šenkýř: Moskevský komplex v Brně

17. únor 2020

Má Brno podpořit Moskvu? V Brně se rozhořel kuriózní spor. Jde v něm nejen o jméno historické lodi plující na tamní přehradě, ale i o náš přístup k dějinám jako takovým. 

Zdálo by se to jednoduché. V polovině minulého století postavili pracovníci brněnského dopravního podniku loď. Použili pro ni díly ze starých tramvají a dokázali sestrojit plavidlo, které se na hladině udrželo bezmála 60 let.

Dostalo jméno Moskva a houpalo se na vodě po boku dalších podobných. Třeba Kyjeva či Úderníku. Přišla 90. léta a s nimi politická změna. A tak se Moskva stala Dallasem. Ne podle seriálu, ale podle partnerského města Brna.

Nová loď místo opravy

Už to vypovídá leccos o našem tak známém přístupu k památkám minulosti. Jenže příběh nekončí, právě naopak. Když ty staré lodě dosluhovaly, dopravní podnik místo velké opravy koupil nové. Včetně nového Dallasu. A ten starý zůstal na břehu a chátral.

Ovšem jen do té doby, než se stal zásluhou nadšenců kulturní památkou. A pak i dopravní podnik přistoupil k tomu, že ji oživí. Je jen paradox, že památková rekonstrukce staré lodi stojí méně, než zaplatil za plavidla nová, ale to je jiný příběh.

Jenže teď začíná opět typicky český – nebo možná moravský – spor. Stará loď by se na hladinu měla vrátit letos v létě. Dostala téměř původní podobu. A otázka zní, jaký název ponese na přídi? Dallas to už nebude, na přehradě pluje ten nový.

Bude to Moskva?

Dopravní podnik se chtěl vrátit k historické Moskvě, ale narazil na protesty politiků. Třeba lidovecký náměstek primátorky Petr Hladík mluví o tom, že „každým pojmenováním vysíláme nějakou zprávu, nějakou hodnotu“. A nevnímá žádný důvod, proč pojmenovávat loď po hlavním městu Ruské federace.

Dopravní podnik se zalekl. Ať rozhodnou politici. Ti by raději než Moskvu měli třeba Moravu nebo Bratislavu. A po širokých diskusích chtějí dát hlasovat veřejnost. Tento týden ale řekli, že Moskvu lidem na výběr nedají. Co na tom, že ji lidé většinově podpořili v anketě dopravního podniku.

03494680.jpeg

Ano, název Morava by asi historické lodi slušel. Kotvila by vedle menší rovněž historické lodi Brno a kolem nich by pluly ty další, novější lodě. Paradox je v tom, že všechny nesou názvy po partnerských městech Brna. A podle webu magistrátu je partnerským městem i ona Moskva. Takže nejde jen o původní název plavidla.

Pokud by politici chtěli být důslední, měli by asi řešit i tuto dohodu mezi Brnem a Moskvou. Samozřejmě, nárok na pojmenování lodi nezakládá – jen je dalším argumentem, proč název z hlasování nevyřadit. Nebo být naopak důsledný a zrušit tuto smlouvu. Každopádně, veřejné hlasování by bylo pro radní aspoň v něčem přínosné. Nezašpiní si ruce, jako to udělali jejich pražští kolegové ve vztahu s Čínou.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio