Miloš Šenkýř: Funkci předsedy Nejvyššího správního soudu převzal Michal Mazanec

1. říjen 2018

Josef Baxa po patnácti letech bude – aspoň po nějakou dobu – řadovým soudcem. A Michal Mazanec svého předchůdce netrumfne. Ve funkci smí být jen do své sedmdesátky, tedy tři roky.

Je to správná úvaha, jmenovat někoho, kdo nemůže vykonat celý mandát? Do hlavy prezidenta Miloše Zemana nevidíme. Jasné je, že si tím drží šanci ještě jednou ovlivnit, kdo bude v čele Nejvyššího správního soudu.

Pavel Rychetský: Československo mělo jako první na světě Ústavní soud

Pavel Rychetský při pravidelném nahrávání v Českém rozhlase Brno

Připomínáme si 25 let od prvního zasedání Ústavního soudu. Tehdy šlo ještě o soud federální. Proč mělo Československo první ústavní soud na světě vysvětluje politik, právník a předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský.

Michalu Mazancovi totiž skončí funkční období ještě v době, kdy bude prezidentem. A pokud do té doby nezačne fungovat Nejvyšší rada soudnictví nebo jiný orgán ovlivňující vedení soudů, zůstane rozhodnutí na prezidentovi.

Zatímco třeba na Ústavní soud už nemusí poslat ani jednoho soudce, všichni ti současní mají mandát delší než on. A pokud žádný nerezignuje, neztratí mandát nebo nezemře, složení Ústavního soudu už prezident nezmění.

Ale z Ústavního soudu zpět přes ulici na Nejvyšší správní soud. Jsou tři roky předsedy hodně nebo málo na to, aby něco změnil? Správní soud se v Brně rozjížděl 15 let. Za tři roky ho lze usměrnit, nicméně v tom domě nejen dorostly, ale už i vyrostly justiční osobnosti. A ty se nedají vykolejit.

Když se rozhodnutí píše srozumitelně

Předseda soudu je jako primátor města – může mít svůj názor, má své nástroje, jak některé věci usměrnit, ale pořád má v důsledku jeden hlas. V soudním senátu i na plénu. A ostatním soudcům vzdor obecné představě ani nerozhodne o platu.

Josef Baxa: Naše ústava je povedená. Ale nezachrání nás

Josef Baxa

Prezident Miloš Zeman jmenoval menšinovou vládu, která o důvěru požádá v lednu. Okamžitě se objevují souhlasné i kritické reakce, obě strany se ohánějí ústavou. „Je to tak v pořádku,“ říká předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Správní soud vznikl před 15 lety – a politici, kteří pro něj hlasovali, mnohdy neměli tušení, jak moc jim může změnit život. Mnoho sporů z komunální úrovně, z ministerstev a úřadů končí právě na Nejvyšším správním soudě. Právě tam míří i volební stížnosti a další spory. A soud už nejednou pořádně sekl právě po politicích.

K poctě doktora Baxy nutno dodat jedno uznání. On a jeho kolegové dělají věc, která ještě u obecných soudů tam úplně běžná není. Píšou rozhodnutí srozumitelně. Takže až za tři roky bude Nejvyšší správní soud hledat nového předsedu, bude z čeho vybírat.

03494680.jpeg

A Josef Baxa? Ten tvrdí, že bude rád řadovým soudcem. Ale na jedno zapomínat nesmíme. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský už před časem konstatoval, že možná druhé období nedokončí i proto, aby trošku naředil to, že se celý Ústavní soud mění v krátkém rozmezí. Přestěhování přes onu Joštovu ulici stále zůstává ve hře.

Spustit audio