Miloš Šenkýř: Brněnská (jasná) volba – veletrhy, nebo Grand Prix?

15. srpen 2020

Politiky nejen v Brně čeká zjevně zásadní rozhodnutí. Je pro prestiž Brna i České republiky důležitější výstaviště, nebo motocyklová Grand Prix?

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Brněnské výstaviště bude na podzim finančně na dně. A Masarykův okruh bez opravy dráhy další ročník Grand Prix nepřivítá. Předběžné odhady mluví o záchraně za stovky milionů korun. U výstaviště je ta suma o něco vyšší a u okruhu nižší.

Čtěte také

Je nezbytné si říct otevřeně – je málo pravděpodobné, že by se mohlo podařit zachránit obojí, každopádně ne pouze z městských peněz. Ale hlavně – čím později to rozhodnutí padne, tím hůř.

Na misky vah je třeba dát nejen mezinárodní význam a náklady. Patří tam i něco, co jde označit jako „předkoronavirové zhodnocení pozice“.

Dlouhodobé problémy Masarykova okruhu

Čtěte také

Připomeňme si totiž – Velká cena má problém už dlouhodobě. Cena zalistovacího poplatku, tedy jakési licence k pořádání závodů, stoupá a stoupá. Město, Jihomoravský kraj i stát za něj platí desítky milionů ročně. A v uplynulých dnech to jen dorazily informace o nerovnostech dráhy, kterou je potřeba opravit za více než sto milionů korun. To vše v okamžiku, kdy Masarykův okruh je soukromým majetkem a kdy jistota, a hlavně cena pořádání dalších ročníků je na soukromé španělské společnosti.

Naopak výstaviště patří Brnu i s firmou, která areál provozuje. A to, že až dosud vydělávalo nebo hospodařilo aspoň relativně vyrovnaně, je důležité. Do krize se výstaviště dostalo až koronavirovým omezením. Dva největší veletrhy, strojírenský a Techagro, by jinak vydělaly polovinu chybějící sumy.

Koronavirová rána

Zástupci výstaviště mají pravdu. Je absurdní, pokud mohou bez omezení fungovat hypermarkety, kde se za den vystřídá víc lidí než v pavilonech za celý veletrh. Ale to se už aspoň pro letošek nezmění. Naopak propouštění lidí, kteří dokázali na výstaviště přivádět vystavovatele a pečovat o ně, klepe na dveře.

Způsob privatizace výstaviště už před lety způsobil, že z něj stovky milionů a možná miliardy korun zisku utekly do Německa. Přesto se udrželo a dokázalo si vydělat a zaplatit ze svého i nové pavilony. To se zbylým tuzemským výstavištím nepodařilo. Teď po letech poprvé brněnské výstaviště patří zcela městu a stejně tak se může lehce jeho spolumajitelem stát Česká republika – to by jedním z řešení mohlo být.

03494680.jpeg

Matematika a vzkaz zní jasně. Pokud někdo je za současných okolností ochoten podpořit Velkou cenu, je bezpochyby jeho povinností také přímo pomoct výstavišti. Brno není v pozici Sophiiny volby. Má dvě cenné značky, ale je jasné, kterou si musí udržet prioritně. A musí to udělat rychle, protože jinak váháním může ztratit obě.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio