Miliony korun jdou každoročně do propagace ekologického chování, ne každý se tím ale řídí

23. červen 2006

Na propagaci ekologického chování, šetření energiemi a recyklace odpadů se každoročně vydávají miliony korun. Ekologický přístup však není jen záležitostí jednotlivců, ale i různých institucí a úřadů.

I ve třetím tisíciletí stále můžeme položit rovnítko mezi slovy úřad a papírování. "Protože jsme velkými producenty popsaného papíru, tak oddělujeme papír a ten odevzdáváme zvlášť na zpracování, jinak jej nějak mimořádně nerecyklujeme," přiznává tajemník Magistrátu města Brna Pavel Loutocký. Jak ale dodává, recyklovaný papír Magistrát používá, nicméně problémem je, že zanáší techniku.

Boj s odpadovým papírem svádí také Krajský úřad Jihomoravského kraje. "Už od roku 2003 papír pro recyklaci třídíme a měsíčně plníme zhruba šestnáct kontejnerů, které jsou o objemu 1100 litrů. Co se týká přechodu na recyklovaný papír, tak tam také tuto možnost do úřadu zavádíme," potvrzuje jeho ředitel Jiří Crha.

Podle ředitele Hnutí Duha Martina Andera je zanášení přístrojů smetím z recyklovaného papíru jen výmluva. "Kopírky, které dodávají ty renomované firmy, tak jsou schopny pracovat s recyklovaným papírem. Při pravidelné údržbě to nezpůsobuje žádné výrazné komplikace," doplňuje Martin Ander.

Třídění jiných druhů odpadů než papíru na úřadech většinou vůbec nefunguje. Separací odpadu ale ekologické chování nekončí. Úřady si nechávají zpracovat energetické audity svých budov a navržená úsporná opatření postupně provádějí. Způsobů, jak přispět k ochraně životního prostředí je ale mnohem víc. Celkově je ekologické chování v institucích a na úřadech něčím, co jejich pracovníkům zatím nepřišlo do krve. Postupně se to ale mění. " Trend směřuje k tomu, že se na to víc začíná myslet, takže věřím, že se to bude v blízké budoucnosti posilovat," doplňuje ředitel Hnutí Duha Martin Ander.

autor: gaj
Spustit audio