Mikulčické Slovanské hradiště ožilo Cyrilometodějskými oslavami

24. květen 2013

Cyrilometodějské oslavy dnes začaly v Mikulčicích. Celý areál Slovanského hradiště ožil kulturním programem. Třídenní akce nese název Setkání kultur.

Hlavní den oslav připadá na sobotu, dnes organizátoři představili návštěvníkům především tradici lidového umění na Hodonínsku, večer poté v komponovaném hudebním pořadu vystoupí například Dan Bárta nebo Lenka Dusilová.

Program je ale podle Ireny Chovančíkové, ředitelky Masarykova muzea v Hodoníně, daleko bohatší.

„Třídenní Setkání kultur bylo koncipováno s úmyslem oslovit co nejširší veřejnost v souvislosti s výročím příchodu soluňských bratrů na Moravu. Jejich odkaz je duchovní i kulturní a tomu odpovídá kulturní skladba programu. Nechybí bohoslužba, divadlo ani hudba různých žánrů,“ přibližuje.

Hlavní část programu vyvrcholí zítra bohoslužbou pravoslavné církve. František Synek, vedoucí památníku Slovanského hradiště Mikulčice, očekává účast asi 15 tisíc poutníků.

„Po zítřejší hlavní pouti, začíná ve tři hodiny kulturní program, který se skládá z pravoslavné hudby a zpěvů. Celý zítřejší program zakončíme na hlavním pódiu vystoupením folklórního souboru Ondráš Brno,“ upřesňuje program.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio