Mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Tišnovem jezdí unikátní autobusová linka

10. červenec 2018 09:22

Dva roky volali lidé po obnovení autobusového spoje mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Tišnovem. Nakonec se ho dočkali. Jenomže pravidelní cestující řeší dvojí jízdenku a cesta se jim prodraží.

Linka není zvláštní tím, že projíždí dvěma kraji - takových je spousta. Ale protože mají Vysočina a Jihomoravský kraj jiné tarify, musejí si lidé, kteří cestují pravidelně a chtějí ušetřit, kupovat jízdenku u řidiče hned dvakrát. Jen ti, kteří jezdí občas a nechtějí si cestu komplikovat, si říkají o jednu, ale zato dražší.

Třeba pan Milan vysvětluje, v čem je cesta z Bystřice do Tišnova na rozdíl od vlaku komplikovanější. „Tady se musí koupit lístek do Nedvědice přes tady tu autobusovou společnost a tam už si budu dokupovat integrovanou jízdenku do Brna.

Jízdenku z Bystřice do Nedvědice někteří cestující často nestačí ani schovat a už v Nedvědici zase vstávají a jdou si koupit další na zóny po jižní Moravě. Ti, kteří mají měsíční předplacenou jízdenku po Jihomoravském kraji, ji řidiči musejí ukázat podruhé.

Rozdíl pozná i peněženka pana Milana. Pokud by jel stejnou trasu vlakem, ušetřil by. „Vlak má integrovanou dopravu až do Bystřice nad Pernštejnem, a nebo tam ještě kousek dál, tak to mě vyjde laciněji.“

Vodíkový autobus v Neratovicích

Další cestující jako třeba paní Eva si ještě na odjezdy autobusů ani nezvykli. Liší se totiž oproti časům, ve kterých jezdily v minulosti. „Je nepříjemný to, že se čas odjezdu často mění tady z Bystřice, takže pokud člověk nemá internet, aby to zjistil, tak se mu může stát, že tady v Bystřici zůstane čekat třeba hodinu.

Jenomže autobusy lépe navazují na vlaky v Tišnově. A sladěné jsou i s chystanou integrovanou dopravou po Vysočině, kterou by vedení kraje mělo spustit za dva roky. Se spojem mezi Bystřicí a Tišnovem Kraj Vysočina počítá, i když jím zatím moc lidí nejezdí. Zástupci obou krajů - Jihomoravského a Vysočiny to ale vysvětlují tím, že začaly prázdniny, děti nechodí do školy a spousta lidí čerpá dovolené.

Spustit audio