Metternichova knihovna na zámku Kynžvart není jen expozicí. Dodnes slouží badatelům ke studiu

12. říjen 2021

Zámek Kynžvart na Chebsku v Karlovarském kraji nabízí celkem pět prohlídkových okruhů, které vedou zámeckými interiéry i rozlehlým parkem. V rámci druhého okruhu mají návštěvníci možnost navštívit jednu z největších šlechtických zámeckých knihoven u nás. Vybudoval ji nejslavnější majitel kynžvartského zámku, rakouský kancléř a diplomat Klemens von Metternich.

Metternichova knihovna zaujímá dva sály a obsahuje více než 24 tisíc knih psaných v latině, němčině, francouzštině, angličtině, italštině, češtině a dokonce i tamilštině. Hrabě Metternich vytvořil tuto úctyhodnou sbírku spojením tří fondů.

Knihovna na zámku Kynžvart obsahuje 24 tisíc knih

Část knih pochází z jeho osobní knihovny. Byl totiž velice sečtělý a na vzdělání a studiu si po celý život velmi zakládal. Druhou část tvoří sbírka jeho předků. A více než polovina knih pochází z benediktýnské klášterní knihovny v Ochsenhausenu. Knihovna slouží dodnes jako zdroj vědění. Kromě návštěvníků zámku tu můžete potkat i badatele, historiky a studenty oborů kartografie, botanika, astronomie či medicína.

Unikátem mezi zdejšími knihami je rukopis z přelomu 8. a 9. století. Jedná se o část Starého zákona, který je jednou z nejstarších knih na území České republiky. Dále knihovna obsahuje 160 rukopisů a 145 prvotisků vytištěných před rokem 1500. Za zmínku stojí také kronika Magdeburská, Keplerova Astronomia Nova nebo obří ručně malovaný kartografický atlas ze 17. století.

Zámek Kynžvart

Kynžvartský zámek stojí rozhodně za návštěvu. Kromě knihovny v něm najdete také proslulý kabinet kuriozit, kabinet přírodnin nebo egyptologickou sbírku. Na prohlídku zámku se můžete vydat od května do konce října, rozlehlý zámecký park je pak přístupný celoročně.

Spustit audio