Meteostanice jsou významným pomocníkem vinařů na Břeclavsku

18. červen 2013

V pěti obcích mikroregionu Modré hory na Břeclavsku pomáhají vinařům chránit úrodu meteostanice. Dokážou přesně zaznamenat množství srážek, vlhkost a teploty a vinaře tak včas upozorní na možná rizika výskytu různých chorob.

Celkem je v pěti obcích rozmístěno šest meteostanic, jednu má ve svém vinohradu i Stanislav Novák z Bořetic. Údaje z ní kontroluje každý den.

„Takhle vím úplně přesně, kolik padlo vody během jednoho dne, týdne, 14 dnů. I na základě toho se vyhodnocují různé pomocné tabulky, kde nám odborníci doporučují, jestli máme provádět chemickou ochranu, nebo máme ještě počkat,“ vysvětluje Novák.

Informace z meteostanic jsou volně přístupné na webových stránkách. Dříve chodily v SMS zprávách, po jejich zpoplatnění ale vinaři využívají službu hlavně na internetu. A vzhledem k tomu, že se stanice osvědčily, uvažují radnice obcí o nákupu dalších.

„Vidím v tom pro zemědělce a vinaře obrovský přínos. Potřebovali bychom jich víc, aby byly na různých tratích, protože v létě spadne v některé oblasti více srážek než v jiné,“ uvažuje starosta Bořetic Václav Surman.

„Někdy ty prognózy nemusí být pro každou lokalitu stejné, ale i ta jedna je obrovská výhoda,“ dodává.

Pokud v Bořeticích neuspěji s dotacemi, jsou ochotni další meteostanice koupit z obecní kasy. Rádi by přidali tři až čtyři, jedna přitom vyjde zhruba na 30 tisíc korun.

Vinaři by potom mohli výrazně ušetřit i za postřiky, když budou vědět, kdy přesně je aplikovat.

autoři: Iva Menšíková , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio