Městská knihovna v Blansku na léto zavřela, pro své návštěvníky ale vymyslela venkovní alternativu

16. červenec 2018

S novinami na klíně v pohodlném lehátku sedí dospělí. Děti kousek dál poslouchají pohádku. Takové vyžití mají o prázdninách lidé z Blanska díky letní čítárně.

Letní čítárnu s novinami a časopisy si připravila pro místní obyvatele Městská knihovna v Blansku. Stan rozložila v relaxační zóně na náměstí Republiky. Čítárna je otevřená každý všední den od 8 do 18 hodin. Vynahradit má lidem mimo jiné to, že je knihovna celé prázdniny zavřená kvůli revizi fondu.

Letní čítárna v Blansku

Mladá maminka Petra, která přišla do letní čítárny poprvé, si ji jen pochvaluje: „Připadá mi to úžasné, že se tady dá půjčit jakýkoliv časopis. A můžu si v klidu číst, je tu příjemné posezení. Líbí se mi, že si u toho děti můžou malovat nebo něco tvořit.“ Letní aktivity pro děti i čtení pod otevřeným nebem může přerušit jenom deštivé počasí.

Letní čítárna v Blansku

Ředitel Městské knihovny v Blansku Lukáš Dlapa, který má letní čítárnu v odpočinkové zóně přes léto na starost, vysvětluje: „Aktuální tisk tu musí zůstat, ale to co je ve žlutém koši, tam si můžete vybrat jakýkoliv časopis a ten si vzít domů.“

Letní čítárna v Blansku

„Říkali jsme si, že by byla škoda, aby čtenáři přišli o denní tisk, noviny a časopisy, takže jsme se rozhodli, že bychom park, který je naproti naší knihovně, využili. Koncept je jednoduchý,“ dodává Dlapa.

autoři: Alena Hesová , lop
Spustit audio

Související