Město Orlová zvažuje převzetí tamní nemocnice

4. prosinec 2018

Orlovská nemocnice by do budoucna měla sloužit jako centrum následné péče. V rámci tzv. optimalizace krajských nemocnic chce kraj ortopedické oddělení a internu převést do nemocnice v Karviné. To je téma, ke kterému se po čase vracíme ve zpravodajství Českého rozhlasu Ostrava. Kraj jako důvod uvádí, že Karvinsku by místo pěti nemocnic měly stačit tři. Zjišťovali jsme další podrobnosti.

„Myslím si, že to není správné. Lidí je tady poměrně dost a už tak tady nemáme žádné oddělení,“ říká paní Renáta, která dokonce v orlovské nemocnici nějakou dobu pracovala.

Když se poprvé začalo mluvit o tzv. optimalizaci, v Orlové se zvedla vlna nevole. Proto hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák vytvořil pracovní skupinu o deseti členech, která měla efektivnost nemocnice posoudit. Zařazeni v ní měli být odborníci i členové samospráv. Podle výsledků by pak o osudu orlovské nemocnice měli rozhodnout krajští zastupitelé na shromáždění 13. prosince.

„Mým úkolem je předložit zastupitelstvu závěry a jeden z těch závěrů je, aby do února 2019 pan ředitel předložil harmonogram přesunů,“ říká náměstek hejtmana Martin Geubauer (ANO 2011), který má v sekci zdravotnictví. „Zastupitelstvo vezme na vědomí závěry pracovní skupiny a hlavně zdravotního výboru, který je poradním orgánem zastupitelstva. A zdravotní výbor odhlasoval jednoznačně to, že opravdu optimalizace v Moravskoslezském kraji kromě Bílovce musí proběhnout,“ dodává náměstek hejtmana s tím, že ke stejnému závěru jako výbor dospěla i pracovní skupina.

Jedním z členů byl například primář ortopedie Tomáš Knybel. „Přesun ortopedie do nemocnice v Karviné-Ráji by byl jednoznačným krokem zpět. My s tím ale absolutně nepočítáme. Protože ta myšlenka, která tady je vytvořená, není vůbec připravená právě z hlediska personálního,“ vysvětluje Tomáš Knybel.

Na stránkách Orlové se objevilo, že na datum 13. prosince, kdy má zastupitelstvo proběhnout, bude svolána demonstrace. Starosta Orlové Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi) to ale upřesňuje: „Plánujeme, že dovezeme lidi z té nemocnice i z Orlové, protože ti zastupitelé nám pořád nevěří. Ale oni tam přijdou říct, že nepůjdou do Karviné a do Havířova. A jak jinak to chcete sdělit? Když jim dáte papír, tak mu nevěří,“ uzavírá Miroslav Chlubna, který upozorňuje, že o nemocnici bude bojovat i nadále.

Spustit audio

Související