Města, kde chce kraj slučovat střední školy, jsou proti

22. listopad 2017

Města v Karlovarském kraji, v nichž chce kraj slučovat malé střední školy s velkými ve větších městech, jsou důrazně proti tomu. Starostové dotčených měst navrhnou revokaci krajského usnesení a jeho odložení a projednání změn se samosprávami. Podle zástupců samospráv je nepřijatelné, že s nimi kraj vůbec nejednal.

Záměr na listopadovém jednání krajští zastupitelé schválili s podmínkou, že slučování zatím kraj pozastaví. Jak ale řekl náměstek pro školství Jaroslav Bradáč, pracovní skupina by musela přinést závažný důvod, proč už schválená opatření neuskutečnit.

Slučování se má týkat čtyř středních škol, v Lokti, Nejdku, Dalovicích a Horním Slavkově. Například loketská škola by se měla sloučit se sokolovskou Integrovanou střední školou technickou a ekonomickou.

„Jestli nejde o rušení škol, aby se naplnila sokolovská škola a jestli to není kvůli ekonomice, tak se ptám, proč vlastně taková reforma je," řekl starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Čtěte také

Podle starosty Dalovic Jiřího Karase kraj zatím neřešil, co bude s budovami a pozemky, které například v Dalovicích využívá tamní zemědělská škola. Společným jmenovatelem všech středních škol v malých městech je podle starostů to, že rodiče do nich dávají děti právě proto, aby nechodily do anonymních středních škol ve velkých městech.

Navíc například v průmyslovém Nejdku, kde firmy potřebují právě strojírenské a stravovací obory, které se zde vyučují, by se podle místostarostky Ludmily Vocelkové mělo střední školství spíše posílit než likvidovat.

Kraj sice deklaroval, že současní studenti ve školách dostudují, jenže do škol, o kterých se už dnes mluví jako o ohrožených, rodiče zřejmě nebudou přihlašovat děti, a školy proto postupně skončí.

zdroj: ČTK
Spustit audio