Měkké karamelky

Bonbony, karamelky

Dnes spolu s námi můžete v Apetýtu připravit jednu předvánoční dobrotu, ze které pak zcela jednoduše uděláte hned několik dalších. Už při vaření vám ale jistě připomene dětství. Postup není náročný, ale chce to trochu trpělivosti a dobré oko.

Budete potřebovat:

  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 700 ml mléka

Postup:

  1. Pro přípravu karamelu si nachystáme nejlépe hrnec se silnějším dnem nebo pánev s nepřilnavým povrchem.
  2. Máslo rozpustíme a přidáme špetku soli, cukr a vanilkový cukr.
  3. Mícháme dokud se cukr nerozpustí.
  4. Přilijeme mléko a dobře rozmícháme metličkou.
  5. Vaříme na středním plameni a pravidelně mícháme.
  6. Postupně směs začne měnit barvu a hostnout.
  7. Doba varu trvá přibližně 40 minut.
  8. Že už je hotovo poznáme tak, že lžičkou nabereme trochu směsi a kápneme do misky s ledovou vodou nebo na studený talíře.
  9. Pokud karamelová hmota po chvíli ztuhne, můžeme odstavit z plotny.
  10. Nalijeme do formiček dle libosti nebo na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem nebo fólií a necháme ztuhnout.
  11. Poté případně rozkrájíme na jednotlivé karamelky a uchováváme v lednici.
  12. Karamelky můžeme později použít třeba jako polevu na sušenky a cukroví - stačí je rozpustit samotné nebo v troše smetany.

Tip: Místo mléka můžete v receptu na karamelky použít smetanu nebo kokosové mléko, případně jimi mléko částečně nahradit.