„Mea culpa.“ Mihola přiznal střet zájmů, nechal zopakovat hlasování o svém platu

Exposlanec a zastupitel Brna Jiří Mihola z KDU-ČSL přiznal, že pochybil při hlasování o svojí výplatě v nové práci. S omluvou to oznámil na dnešní schůzi brněnských zastupitelů. Český rozhlas minulý měsíc upozornil na to, že Mihola v říjnu nenahlásil střet zájmů ve chvíli, kdy politici hlasovali o navýšení jeho nového pracovního úvazku v Muzeu města Brna.

Na říjnové schůzi brněnských zastupitelů politici hlasovali o rozšíření pracovního úvazku pro projektového manažera, který bude mít v Muzeu města Brna na starosti rekonstrukci Arnoldovy vily. Šlo o navýšení úvazku ze čtvrtinového na plný a tím pádem i o navýšení odměny. Končící poslanec Jiří Mihola tou dobou už věděl, že uspěl ve výběrovém řízení na tuto pozici. Přestože se však opoziční zastupitelé ptali, kdo pozici obsadí, on sám mlčel, nikdo jiný z radních ani úředníků jméno neoznámil a Mihola pak sám v tomto bodě hlasoval. Jinými slovy si dopomohl k vyšší výplatě, aniž by nahlásil střet zájmů, jak ukládá jednací řád zastupitelstva i zákon o střetu zájmů.

Čtěte také

Dnes tedy Jiří Mihola uznal chybu. Požádal zastupitele, aby dnes hlasovali o tom stejném bodě, akorát s tím rozdílem, že tentokrát už podjatost nahlásil. V říjnu se Mihola hájil tím, že i když věděl o tom, že ve výběrovém řízení uspěl, šel smlouvu podepsat až den po zmíněném hlasování a tudíž ve střetu zájmů nebyl.

Teď názor změnil a tvrdí, že měl být při jednání zastupitelů pozornější. „Slíbil jsem, že se o tom budu bavit s právníky, protože na to nebyly jednoznačné názory. Diskutoval jsem to se třemi právníky a došli jsme k tomu, že jsem tu podjatost měl hlásit. Snažím se k věcem stavět čelem a nechtěl jsem, aby to šlo do ztracena,“ vysvětluje.

Český rozhlas oslovil protikorupčního experta a právníka ze sdružení Oživení Marka Zelenku. Ten už dřív situaci označil za exemplární příklad střetu zájmů a uvedl, že to mohlo působit tak, jako by politik šel smlouvu podepsat až ve chvíli, kdy měl i díky svému hlasu jisté, že bude náležitě ohodnocen. Někteří opoziční zastupitelé Brna to označili za trafiku. S tím Mihola nesouhlasí a tvrdí, že jako historik i jako vedoucí katedry historie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity má odborné znalosti funkci vykonávat.

Nové hlasování a menší plat

Znamená to tedy, že Jiří Mihola na pozici projektového manažera v Muzeu města Brna zůstane. Včera se přitom celou záležitostí zabýval kontrolní výbor zastupitelstva. Jak doplňuje opoziční zastupitel a předseda výboru Richard Mrázek zvolený za hnutí ANO: „My jsme vznesli jako kontrolní výbor dotaz směrem k radě, jak bude případný zájem řešit (protože nechceme předjímat střet zájmů) a jak se k tomu postaví – zda to skutečně byl střet zájmů, nebo ne.“

Teď už je podle Mrázka podnět kontrolního výboru neopodstaněný, když Mihola vyvoval hlasování o svém postu znovu a byl tentokrát už bez svého hlasu schválen. Sám Mihola je zároveň členem kontrolního výboru, včerejší schůze se ale neúčastnil ze zdravotních důvodů. Tvrdí ovšem, že by toto řešení zastupitelům navrhnul i bez podnětu kontrolního výboru. A upozornil taky, že v nové práci bude nakonec dostávat plat 50 tisíc korun hrubého na rozdíl od částky 68 tisíc korun, kterou minulý měsíc schválili zastupitelé.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio