Maxim Velčovský: Designér, který rád provokuje

10. listopad 2018

Jeho otec, malíř, vytvářel své obrazy přímo na kuchyňském stole a barvy míchal v talířích. I proto ho výtvarné umění lákalo od dětství. Umění nápodoby si otestoval už jako školák, když si kreslil stravenky na oběd. Designér Maxim Velčovský vypráví nejen o své cestě k vlastní originální tvorbě.

„Když jsem si zapomněl lístky na oběd, tak jsem si je nakreslil. Což bylo rozpoznáno a bylo to pak tématem třídních schůzek,“ vzpomíná s úsměvem na své výtvarné začátky Maxim Velčovský, který po profesi výtvarníka toužil i z toho důvodu, že za socialismu to pro něj byla jediná možnost, jak nechodit do fabriky. „Byla to úžasná svoboda,“ dodává.

Z Prahy do Hradiště

Ve 14 letech čekal talentovaného hocha velký skok, opustil totiž pražské Dejvice a začal studovat v Uherském Hradišti v atelieru keramiky a porcelánu. Dále se vzdělával na UMPRUM v Praze, kde dnes působí jako pedagog.

Vyjádřit svůj názor

Maxim Velčovský je dnes kreativním ředitelem firmy, která se zaměřuje na design a výrobu uměleckých světelných plastik a dekorativních objektů ze skla. Nezabývá se ale jen designem, ale i redesignem, tedy přetvářením už existujících věcí. Takto redefinoval i jedno z černých mimin Jiřího Černého, které s kamarádem přetřel na růžovo. „Provokace má významné místo v mém životě, který je krátký na to, abych dělal jen suché věci. Designér by měl vyjadřovat i svůj názor, kterým ale nechci trápit lidi, když navrhuji průmyslové předměty,“ říká Velčovský.

Vynalézaví Češi

A co podle něj mohou v oblasti designu dát Češi světu? „Vynalézavost. To je pro náš národ vůbec hodně příznačná vlastnost,“ uzavírá.

Poslechněte si pořad ze záznamu v Archivu pořadů.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio