Masopustní radovánky budou letos bez velkých veřejných akcí, ale ani to nebrání upéci si něco dobrého

Nejprve si dáme zahřívací česnečku, na kterou jsou zvyklí hlavně na horách, ať už na Slovensku, nebo v Rakousku či v Bavorsku. A vědí proč. Poté vás čeká recept na Masopustní křehulky.

„A je tady další pravidelná porce kulinářských kouzel s Petrem Stupkou. Nejprve si dáme zahřívací česnečku, kterou jsem ochutnal několikrát. A vždycky to bylo na horách, ať už na Slovensku, nebo v Rakousku či v Bavorsku. Je krémová a my tady nejsme příliš zvyklí dělat bílou, hustou, smetanovou česnekovou polévku, ale stojí to za to,“ říká v úvodu Petr Stupka.

Základem je cibulka na másle nebo na sádle či oleji, lehce zapěnit, přidat protlačený česnek, se kterým nemusíte šetřit. A to nadvakrát, jednou do základu, zapěněného tuku. Do cibule s česnekem se také zapraží mouka, zaleje se mlékem nebo vývarem. A uvaří se hustá, bílá polévka.

Celý postup si poslechněte v online záznamu Kuchařského čarování.

Ale tady na webu vám přidáme i další recept, ryze masopustní, přesněji na Masopustní křehulky. Soupis ingrediencí je na 6 porcí.

Ingredience
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 40 g mandlí
  • rum
  • citronová kůra
  • 1/2 prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • vanilkový cukr na obalení
  • kysaná smetana
  • meruňková marmeláda

Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi:

Máslo, žloutky, vejce a cukr důkladně vyšlehejte do pěny, tvaroh povolte mlékem, přidejte do něho sůl, trochu rumu, loupané madle krájené na plátky, citronovou kůru a následně vše smíchejte dohromady a zahustěte moukou. Z řídkého těsta vykrajujte namočenou lžící malé nočky či kuličky a ty pak smažte v mírně rozehřátém oleji.

Hotové koblížky cukrujte vanilkovým cukrem a podávejte je s teplou rozvařenou marmeládou z ovoce a kysanou smetanou.

autor: Petr Stupka
Spustit audio