Masarykova univerzita udělila velkou zlatou medaili slovenskému prezidentu Andreji Kiskovi

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes převzal velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity. Škola mu ji udělila při příležitosti oslav 100. výročí svého založení. Nejvyšší univerzitní ocenění mu předal rektor Miluláš Bek.

Velkou zlatou medaili uděluje Masarykova univerzita nejvýznamnějším osobnostem veřejného života České republiky, ale zejména osobnostem ze zahraničí. V minulosti ji získali například následník britského trůnu princ Charles, tehdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Masarykova univerzita ocenila slovenského prezidenta Andreje Kisku zlatou medailí

Podle názorů akademického senátu patří Andrej Kiska mezi státníky, který ctí hodnoty, na nichž stojí Masarykova univerzita a které jsou základem fungování demokratické společnosti. Přispěl k uchování masarykovské a štefánikovské tradice v české a slovenské politice. Škola prý považuje za cenné to, jakým způsobem se ujal prezidentského úřadu a že nepodlehl populistickému proudu, který slovy Mikuláše Beka zachvacuje evropskou a světovou politiku.

Kiska přijal ocenění s pokorou, jménem těch, kteří bojují za slušné a spravedlivé Slovensko. Ve svém projevu varoval před populismem, působením propagandy a šířením nedůvěry ve stát. Politici by podle Kisky neměli přemýšlet, jak vyhrát nejbližší volby, ale jak prospět příštím generacím. Mluvil také o nikdy nekončící potřebě chránit demokracii, citoval například T. G. Masaryka.

„Demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“
Tomáš Garrigue Masaryk

Masarykova univerzita se označuje za největší slovenskou vysokou školu mimo území Slovenska. Aktuálně tu totiž studuje přes 5 000 slovenských studentů. Ve svém projevu Kiska zkritizoval úroveň některých slovenských vysokých škol. S nadsázkou řekl, že by jich třetinu pozavíral a podpořil ty, které jsou kvalitní stejně jako Masarykova univerzita. Problém slovenského vysokého školství je podle něj to, že je financováno podle počtu studentů.

Spustit audio