Martin Zounar: Ordinaci v růžové zahradě točím už 15 let. Těší mě, že moji postavu ještě nedali k ledu

3. srpen 2023

Patří mezi naše nejobsazovanější herce, proto je stále velmi vytížený. Kromě natáčení nekonečného seriálu Ordinace v růžové zahradě věnuje teď nejvíce času nově vzkříšenému divadlu Metro na pražské Národní třídě.

„Musím říct, že od září se tam udělalo moc a moc práce. Dneska můžu poděkovat všem divákům, které jsme získali, které máme a kteří se k nám vrací.“ V Divadle Metro hraje především v komediální hrách, jako jsou Dva nahatý chlapi, Osm euro na hodinu, Na Vánoce budu gay a Úvěr.

V inscenaci Dva nahatý chlapy se probudí dva muži v posteli a nevědí, jak se do ní spolu dostali. Stalo se mu něco podobného, třeba když byl hodně mladý? „Ano, párkrát v životě jsem se lekl, protože jsem se ráno probudil, zmizelo těch 5 až 8 krasohledů a byl jsem tomu postaven tváří v tvář. Vždycky to ale byla žena,“ vzpomíná s úsměvem.

Všechny zmíněné komedie hraje rád a prý mu doslova přirostly k srdci. „Také proto, že je režíroval Antonín Procházka, který je nejenom výborný autor, ale i špičkový režisér a herec. Má cit pro míček, pro situaci a nechává hercům prostor.“

15 let jako Bobo Švarc

V divadle Metro se Martin Zounar setkává také s kolegy ze seriálu Ordinace v růžové zahradě. Je to třeba Martina Randová nebo Daniela Šinkorová. „Tak s Dankou jsme se v Ordinaci nepotkali, i když ji točím už skoro 15 let, což je kus života. Těší mě to proto, že je to součástí velkého showbyznysu. Když vše správně nefunguje a vaše postava nedělá čísla sledovanosti, tak se prostě dá k ledu a šanci dostane jiná.“

Bobo Švarc tedy stále jede kupředu a Martin Zounar už si i na tohle oslovení zvykl. „Když na mě pokřikují Bobo, tak odpovídám: Martin Zounar, děkuji. Bobo ale můžu být taky. Já si myslím, že se potvrzuje to, co mně tenkrát řekl můj profesor Josef Vinklář. Stěžoval si, jak je to nespravedlivý, že člověk dělá Krále Leara, Hadí jed, filmy, seriály, ale pro všechny už vždycky bude jen ten zatracený Cvach. A stejně tak můj táta (herec Miroslav Zounar) vždycky už bude žvýkající předseda ve filmu Slunce, seno, jahody. Ale já si myslím, že pakliže role takhle dopadne, je to přece jenom hezký. Herectví je totiž nesmírně pomíjivá věc a nezůstává po něm nic, jen pocit a zážitky. A ty vám nikdo nevezme.“

Nohy vzhůru

Aktuálně má před další premiérou. 1. dubna uvede Divadlo Metro hru Nohy vzhůru. Jako zkušený herec to ale nijak mimořádně neprožívá. „Vstanu úplně klidně a se ženou Kateřinou se jdeme projít se psy. Jinak jsem uvolněný, vždyť přece nejde o život. Do divadla jdu tak hodinu a půl před začátkem a zkontroluji si rekvizity, to je takový můj rituál.“

Podle něj musí mít herec v pořádku hlavně hlavu. „To vás stojí moc úsilí a práce. Pro mě je ale divadlo nesmírné potěšení a diváky miluju. Vážím si toho, že přišli, že se oblíkli, že tam stráví dvě hodiny se mnou. To je pro mě velká čest,“ vyznává se herec.

Jaké další rituály ještě Martin Zounar má a koho v divadle před premiérou zdraví? Jaké ponaučení dostal od otce? Snižuje se herci tréma úměrně s odehranými roky? Nejen to můžete slyšet v záznamu rozhovoru s Alex.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.