Markéta Davidová zazářila v Kanadě, vytrvalostní závod dokončila těsně druhá

8. únor 2019

Biatlonistka Markéta Davidová potvrzuje fantastickou formu i v kanadském Canmore. Ve zkráceném vytrvalostním závodě na 12,5 kilometru skončila druhá o 10 sekund za Norkou Tiril Eckhoffovou. Bodovala také Lucie Charvátová.

Markéta Davidová se počtvrté v aktuální sezoně probojovala na stupně vítězů. Po prvním a druhém místě ve sprintu a závodě s hromadným startem v Anterselvě přidala další stříbro, tentokrát ve vytrvalostním závodě v Canmore.

Juniorská mistryně světa navíc skončila třetí i v úvodním vytrvalostním závodě sezony v Pokljuce, takže aktuálně vede celkové pořadí disciplíny.

„Teď se snažím české biatlonistky hlavně poznat,“ říká nový trenér Egile Gjelland

Egil Gjelland - nový trenér české ženské biatlonové reprezentace - na snímku z prosince 2004, kdy v Ostersundu ovládl sprint na 12,5 kilometru

Gjellandova mise v Česku začíná. Teď je tu potřetí. V květnu tady strávil dvakrát po třech dnech, další tři dny přidává tento týden, pak přiletí na konci června na testovací kemp. Nového trenéra vyzpovídal sportovní redaktor Jan Suchan.

V Kanadě byl kvůli velkým mrazům závod zkrácen na 12,5 kilometru a za netrefený terč se výjimečně připočítávalo jen 45 sekund, tím se ale „Makula“ nemusela trápit, z 20 terčů totiž neminula ani jeden. Střílela sice pomaleji, ale přesně, navíc přidala sedmý nejrychlejší běžecký čas.

Rozhodlo necelých 10 sekund

V průběhu závodu bojovala především s Italkami. Vedoucí žena SP Dorothea Wiererová ale chybovala na poslední střelba a Lisu Vittozziovou udolala v posledním kole.

V cíli byla Davidová chvíli na prvním místě, pak se ale přiřítila Tiril Eckhoffová. Zkušená Norka si sice vezla penalizaci za jednu chybu na střelnici, ale předvedla skvělý běžecký výkon. Po poslední střelbě ztrácela na Davidovou 10 vteřin, které stáhla kilometr před cílem a ve zbytku tratě si vybudovala náskok.

28letá Norka porazila Markétu Davidovou o 9,8 sekundy, třetí skončila Lisa Vittozziová, čtvrtá dojela se symbolickým startovním číslem 44 Němka Franziska Hildebrandová.

autor: Vojtěch Man | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související