Marie a Josef bez obličeje, Ježíšek bez jesliček. Dřevěný betlém ozdobí náměstí v Blansku

30. listopad 2018

Marie, Josef, Ježíšek a tři králové vyřezaní z kmene modřínu. Tyto postavy budou tvořit ode dneška betlém v centru Blanska.

Sochy nejsou úplně tradiční – nemají totiž rysy v obličeji a Ježíšek neleží v jesličkách. Jejich autor Libor Bartoš z Dolní Lhoty na Blanensku je ale připraven na jakékoli reakce.

Sochař Libor Bartoš

„Město Blansko mě požádalo o vytvoření šesti soch do betléma. Marie, Ježíšek, Josef a tři králové. Je to ten základní motiv, který tam je. Všichni ostatní, kteří v téhle chvíli k Ježíškovi nebo k vánočnímu stromu přijdou, se můžou stát součástí, protože to jsou ti, kteří tam přinášejí dary,“ říká o svém díle sochař Libor Bartoš.

Umělecký záměr?

Sochy jsou precizní a zároveň atypické, protože jim chybí detail obličeje. „Všechny moje sochy mají hranatou hlavu a nemají obličej. Nechám to na každém z návštěvníků, aby si tam představil panenku Marii podle toho, jak to sami cítí a jak to vnímají,“ říká o svém záměru autor.

Sochy jsou vysoké přes dva metry a vyřezané z modřínu, jehož dřevo je samo o sobě červené. „Časem bude tmavnout a tím, že jsou sochy napuštěny olejem, tak se ještě zvýrazní kresba dřeva. Původně měl mít betlém jen šest lidských postav, nakonec se ale Libor Bartoš rozhodl, že přidá ještě dvě zvířata – ovce.

Dřěvený betlém od sochaře Libora Bartoše bude zdobit blanenské náměstí
autor: Alena Hesová
Spustit audio