Mariánské Lázně odmítly nabídku na koupi místní nemocnice

21. listopad 2017

Zastupitelstvo Mariánských Lázní odmítlo nabídku na koupi společnosti Západní zdravotní, která má většinový podíl v místní nemocnici. Společnost je dlouhodobě zadlužená a situace v nemocnici není příliš dobrá, přestože se současnému vlastníkovi podařilo dluhy po předchozím majiteli snížit. Zastupitelé ale měli obavy z nákladů na samotnou koupi, provoz nemocnice i možných skrytých výdajů.

„Zastupitelé neodsouhlasili ani podání nezávazné indikativní nabídky. Což je podle mě škoda, protože to byl pro nás víceméně jen způsob, jak se dostat k dalším informacím," řekl starosta Petr Třešňák.

Město má nyní v nemocnici podíl necelých 14 procent, vlastníkem Západní zdravotní je od roku 2015 Jakub Zavoral.

Byť se zastupitelé shodli na tom, že nemocnici je ve městě nutné zachovat, vadil jim především nedostatek informací o jejím aktuálním stavu, provozních nákladech a ekonomické návratnosti.

Čtěte také

„Museli bychom si odpovědět na otázky, co bude s nemocnicí dál, pokud ji město koupí. Kdo ji bude provozovat, kdo bude investovat, shánět doktory, jednat s pojišťovnami," argumentoval zastupitel Martin Hurajčík.

Kraj podle něj počítá s tím, že nemocnici v příštím roce finančně podpoří a jednat bude i o zvýšení příspěvku Plzeňského kraje.

S městem nemocnice letos dlouhodobě vyjednávala o zvýšení příspěvku na provoz lékařské pohotovosti a chirurgické pohotovosti s rozšířenou ordinační dobou. Kvůli napjaté situaci byla pohotovost v létě několik dní pozastavena. Nakonec se obě strany dohodly, že město zvýší dvoumilionový roční příspěvek až o 1,6 milionu korun podle ztráty, která nemocnici z provozu pohotovosti vyplyne. Dvěma miliony korun přispívá nemocnici Karlovarský kraj, 1,2 milionu Plzeňský kraj.

Jak se bude situace vyvíjet, zatím není jasné. Podle starosty je i možné, že si podíl v nemocnici nakonec ponechá současný vlastník.

zdroj: ČTK
Spustit audio