Manželé Valčíkovi: z Brna přes Terezín do Mauthausenu na popravu. Připomínají je kameny zmizelých

28. říjen 2022 15:20
Kameny zmizelých připomínají na Havlíčkově ulici v Brně manžele Valčíkovy.

Mosazné destičky se jmény Anny a Emila Valčíkových v Brně připomínají oběti teroru po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Emil po atentátu pomáhal svému bratrovi Josefovi, který patřil mezi výsadkáře ze skupiny Silver A.

Stolpersteiny v Brně

I s kameny manželů Valčíkových je v současné době v Brně 260 kamenů zmizelých (známých jako stolpersteine, tedy kameny, o které je třeba klopýtnout/zavadit pohledem). První jsou z roku 2010.

Každá z těchto mosazných dlaždic připevněných v chodníku místo běžné dlažební kostky připomíná jednu oběť nacistického teroru, spojenou s konkrétní lokalitou. Většina kamenů má svého patrona, který o ně pečuje.

Manželé bydleli v dnešní Havlíčkově ulici 71. Byli popraveni v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942. Zemřeli tam spolu s dalšími 260 českými vlastenci.

Historici připomínají děsivé okolnosti poprav. Po předchozím věznění v Terezíně byli zadržení převezeni do Mauthausenu a tam po jednom odvedeni na údajnou lékařskou prohlídku.

„Museli se svléknout do prádla, v jeden moment byli vyzváni, aby si stoupli ke zdi, kde byl vyznačen výškoměr. V tom výškoměru byl otvor, kterým z vedlejší místnosti esesák zastřelil tu osobu ranou do týla,“ připomněl tento týden při položení kamenů historik Jan Břečka z Moravského zemského muzea. Na každého si nacisté vyčlenili dvě minuty, všech 262 popravili za devět hodin.

Pětiletého syna zachránili sousedé

Většina rodiny Valčíkovy žila ve Smolině na Valašsku. Odtud pocházel i Josef Valčík, příslušník výsadkové skupiny Silver A. Sám zemřel v boji s německými oddíly v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje, nacisté pak postihli jeho rodinu nejen ve Smolině, ale i v dalších částech země včetně Brna.

Po Valčíkových zbyl v Brně pětiletý syn, o kterého se v prvních chvílích postarali sousedé. Později ho odvedl a vychoval bratr Anny.

Manžele Valčíkovy od tohoto týdne připomíná také výstavka v Moravském zemském muzeu. Až do února bude součástí stálé expozice Morava ve 20. století.

Spustit audio

Související