Mandle rostou i u nás, hlavně ale ve středomoří

Mandle rostou na mandloních, které plodí vždy na podzim a z jednoho stromu se dá sklidit za rok 50 až 60 kilogramů mandlí. Vědci pojmenovali mandloň amygdalos, což je řecký výraz, který vznikl z asyrského názvu pro mandli ahmygdala a znamená také "pěkný strom".

Mandloň má ráda teplo, proto rostou hlavně ve středomoří - v Itálii, Španělsku, Portugalsku, jižní Francii, na Balkáně a v severní Africe. V lednu, když kvetou, je Středomoří oděno do bílých voňavých květů.

České mandle

Dá se říci, že mandloním se daří tam, kde prospívá podnebí broskvím, meruňkám a vinné révě. Proto i v České republice najdeme místa, kde mandloně rostou a kdysi rostly i ve větší míře. Příkladem je třeba okolí Hustopečí na jižní Moravě nebo jižní svahy kopců na Litoměřicku.

Dodnes tam najdete stromy, které začátkem října plodí mandle. Madle z Hustopečí na Břeclavsku se kdysi využívaly pro výrobu cukrovinek v podniku Zora Olomouc. Po roce 1989 se s jejich pěstováním skončilo. Ale před pár lety navázali tamní pěstitelé na tradici a založili nové sady mandloní. Pěstují je tam zhruba na 4 hektarech a jsou prý turistickou atrakcí.

Mandle na stromě

Druhy mandlí

Existují dva typy mandlí - hořké a sladké. Hořké mandle můžeme jen těžko rozlišit od sladkých, mají vyšší obsah amygdalinu, látky, která má na svědomí hořkou chuť. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patří mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Nejmenší a nejlevnější jsou mandle z Maroka. Dobré mandle by měly být sladké, tvrdé, uvnitř bílé nebo krémové. Má chutnat jemně, sladce - prostě mandlově. Pokud je mandle nažloutlá, může to znamenat, že není čerstvá, a může mít nažluklou příchuť.