Máma se nebojí být trapná a sama sebou, já to mám opačně, říká Anna Kameníková o Jitce Asterové

8. říjen 2021

I když si nejsou moc podobné, Anna Kameníková je dcerou Jitky Asterové. Obě jsou herečky a obě baví zkoušet i něco nového. Z Jitky se stala také moderátorka a občas se projde po přehlídkovém mole. Anna zase objevuje nový rozměr v jídle a chtěla by se naučit vyrábět sýr.

Anna odmala hezky malovala a chtěla jít na UMPRUM, ale pak přišla mamince předvést jednu scénu. „Já ji nikdy od ničeho nezrazovala. Exhibicionismus u ní v pubertě nijak nepropukl, ale pak mi ukázala první monolog a přišlo mi to geniální, tak jsem to dala posoudit i jiným,“ říká Jitka. Anna vždy dělala, co ji baví, nikdy nehodnotila, co je vhodné a co ne. „Až teď si říkám, co na mě bude mít nějakej dopad. V herectví jsem našla zalíbení.“

Anna Kameníková

Kromě herectví miluje jídlo a chce se mu věnovat úplně od základů. „Zatím se vzdělávám v sýrech, ale to není konečná.“ Začala prodávat v jednom obchodě jen proto, aby se naučila správně krájet šunku. Přitom je pro ni stres brát od lidí peníze a správně jim vracet, ale za tu praxi jí to stojí.

Jitka potvrzuje, že Anna ráda vařila už odmalička a i první experimenty z 90. let byly dobré a skončily v žaludku. „Doma má výborně navařeno a jídlo umí krásně naservírovat. Je to velmi inspirativní.“

Jako máma vychovávala Jitka Asterová své děti sama. „To si člověk úplně neuvědomuje, až časem přijde ten obdiv, a dnes nechápu, jak to zvládala. A to se starala i o své rodiče,“ vysekla poklonu Jitce její dcera a Jitka doplňuje: „Výhoda byla, že vám do toho nikdo nemluví. Ale já byla v té době zrovna vytížená a i v soukromí jsem žila naplno. A tohle všechno zorganizovat… vůbec nevím, jak jsem to zvládla. Ale pomáhala mi paní na hlídání.“

Máma se nebojí být trapná

Jitka moderovala devět let kontroverzní pořad Sexy život. V té době se nedostala k žádné roli, ale její hlas z rádia můžete slyšet například ve filmu Vratné lahve.

„Máma je strašně dobrá moderátorka, nebojí se být trapná a okouzlující, to myslím v dobrém slova smyslu, a být sama sebou. V tom jsme úplně jiné. I teď je pro mě těžký se vyjádřit, tak já se radši schovám za roli,“ říká Anna, která bravurně ztvárnila mladou Boženu Němcovou v seriálu Božena. „Bylo mi divný, že na konkurz oslovili mě, protože jí nejsem vůbec podobná.“ „Já to viděla a hned jsem brečela. Byla jsem z toho doslova unešená a dojatá,“ sděluje Jitka své pocity.

Jitka Asterová, Alex Mynářová a Anna Kameníková

Na sesterské stanici Dvojka Jitka moderuje s kolegyněmi pořad Polední sirény. Občas se projde po přehlídkovém mole a postavu si udržuje cvičením jógy. „Nebyla to sice láska na první pohled, ale krásně vám to čistí i hlavu. Tak už méně popíjím a více cvičím,“ směje se. K józe přivedla i Annu, i když ta zatím cvičení neholduje s železnou pravidelností.

Jaká je Jitčina nejoblíbenější vlastní role a proč ji není těžké rozbrečet? Jakou specifickou roli by si chtěla Anna zahrát? Svěřují se navzájem? Poslechněte si v rozhovoru u Alex v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio